Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • November 24th, 2020
  • Category: Xenna

Patiënt van de maand november: Xenna


Kleine Xenna kwam voor het eerst bij de dierenarts op bezoek en wat deed ze dat superflink!!

Xenna

Patiënt van de maand november:

Xenna


Kleine Xenna kwam voor het eerst bij de dierenarts op bezoek en wat deed ze dat superflink!!
Ze liet zich uitgebreid onderzoeken en knuffelen en poseerde zelfs gewillig voor de foto, samen met de goody-bag vol leuke spulletjes, die ze na afloop mee naar huis kreeg.

Xenna werd geboren bij een gezin en haar moeder had maar liefst 14 puppies! Dus Xenna is natuurlijk wel wat drukte gewoon ;-)

Het belang van een goede start

Een goede start in het leven is superbelangrijk. Dit begint uiteraard reeds bij de geboorte.
Normaalgezien krijgt een puppy antistoffen mee van zijn moeder, via de moederkoek en via de moedermelk. Ook leert de pup heel wat vaardigheden van zijn moeder en nestgenootjes, die hem de rest van zijn leven goed van pas zullen komen.

Om die redenen koopt u dus best geen pup in een dierenwinkel of bij een broodfokker. Pups worden niet gesocialiseerd en veel te snel bij hun moeder weggehaald. Onvoldoende gevaccineerde moederdieren geven te weinig bescherming door aan hun nakomelingen. Pups uit verschillende nesten uit binnen- en buitenland worden samengebracht in een nieuwe groep. Door de stress van het transport, de nieuwe omgeving en de grote groep dieren van verschillende herkomst, worden ze veel sneller ziek. En wanneer 1 pup ziek wordt, worden ze dat waarschijnlijk allemaal. Vooral hondeziekte (Distemper) en katteziekte (Parvo) komen door de broodfok helaas weer vaker voor in ons land en verlopen niet zelden dodelijk.

Indien u uw puppy een goede start wil geven, neem dan de tijd om op zoek te gaan naar een betrouwbare fokker of particulier!

Waarom vaccineren?

Een puppy of kitten krijgt normaal gezien antistoffen mee van zijn moeder, via de moederkoek en/of de moedermelk. Deze maternale antistoffen beschermen hem tijdens de cruciale eerste levensweken. Een pupje of kitten enten voor de leeftijd van 6 weken heeft dus geen zin. De maternale antistoffen zullen het vaccin vernietigen, zodat het diertje geen bescherming zal krijgen van het vaccin. De maternale antistoffen verdwijnen langzaam uit het lichaam van het pupje/kitten. De leeftijd waarop deze verdwenen zijn varieert: tussen de 6 en 15 weken leeftijd zijn de maternale antistoffen verdwenen, en pas dan zal de vaccinatie nuttig werk doen.

Het probleem is dat je niet aan het diertje kan zien of de maternale antistoffen verdwenen zijn : bij het éne diertje is dat inderdaad op 6 weken, bij het andere diertje is dit veel later. En daarom moeten jonge diertjes meermaals gevaccineerd worden: de zogenaamde baby-enting en de rappelvaccinaties. Bij pups wordt gevaccineerd op 6,9,12 en 16 weken. Daarna zal de pup voldoende antistoffen hebben opgebouwd om hem te beschermen tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten tijdens zijn eerste levensjaar.

De eerste 'volwassen' vaccinatie gebeurt wanneer de pup 1 jaar oud wordt.

Waarom is ontworming zo belangrijk?

Pups kunnen reeds in de baarmoeder besmet raken als ook via de moedermelk. Het is zelfs zo dat zo'n 90-95% van de puppy's vlak na de geboorte al is besmet met wormen. Het is dus van belang dat een pup al goed ontwormd wordt. De eerste ontworming moet op 2 weken leeftijd gegeven worden. Vervolgens wordt de pup op 4, 6 en 8 weken leeftijd ontwormd, daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Vanaf 6 maanden leeftijd moet een hond 4 x per jaar ontwormd worden.

Aangezien wormen een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid en een besmetting bij kinderen met rondwormen vaker voorkomt dan aanvankelijk werd aangenomen, wordt er aangeraden om in gezinnen met kinderen de pup maandelijks te blijven ontwormen tot de leeftijd van 1 jaar.

Wij raden aan om de volwassen hond 4x per jaar te ontwormen, tenzij de hond een verhoogd risico loopt.

De dierenarts zal het ideale ontwormingsschema voor uw hond samen met u bespreken.

Waar mag u zich tijdens deze eerste consultatie van uw pup aan verwachten?

• Eerste kennismaking: al uw gegevens en die van uw pup worden in de computer ingelezen en de puppydocumenten worden gecontroleerd. De dierenarts zal voornamelijk het Europees paspoort met daarin het vaccinatieboekje van uw puppy controleren. Ook zal de dierenarts kijken of de werkelijke leeftijd van uw pup overeenkomt met datgene wat in zijn paspoort te lezen is.

• Lichamelijk onderzoek: de dierenarts zal uw puppy eerst wegen en dan lichamelijk onderzoeken. Vervolgens worden hart en longen gecontroleerd en daarna ook vacht (kwaliteit en controle uitwendige parasieten), spieren, ogen, oren, mond en navelstreek. Bij reutjes wordt gecontroleerd of de teelballetjes al zijn ingedaald.

• In overleg met u zal een vaccinatieschema opgesteld worden en indien nodig (afhankelijk van hoe oud uw pup is en wat reeds bij de fokker gebeurd is) zal een eerste vaccin gegeven worden.

• De beslissing om uw puppy te laten steriliseren/castreren: overleg het waarom, hoe en wanneer met uw dierenarts.

• Ontworming en ontvlooiing van uw puppy: overleg met uw dierenarts de mogelijkheden en stel samen een schema op.

• De voeding en verdere verzorging van uw puppy worden besproken.

• U krijgt tijdens dit eerste bezoek ruim de mogelijkheid om al uw vragen te stellen.

Bereid je voor op de komst van de pup, laat hem wennen aan zijn nieuwe thuis en gezin en maak tijdig een afspraak bij de dierenarts voor een puppybezoekje!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie