Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • December 16th, 2020
  • Category: Scooby

Patiënt van de maand december: Scooby


Scooby is een super flinke Shi Tzu van 2 jaar, die een probleem heeft waar jammer genoeg heel veel honden last van hebben: oorontsteking.

Scooby

Patiënt van de maand december:

Scooby

Scooby is een super flinke Shi Tzu van 2 jaar, die een probleem heeft waar jammer genoeg heel veel honden last van hebben: oorontsteking.

Zijn baasje is super trots op hem én terecht: hij is een prachtig hondje, zowel qua uiterlijk als innerlijk. Hij wordt enorm in de watten gelegd en goed verzorgd. Hij gaat regelmatig naar de trimster en laat thuis zijn ogen, oren, tanden…flink verzorgen door zijn baasje Hermien. Hierdoor hebben ze een mooie vertrouwensband met elkaar opgebouwd.

Enkele weken geleden merkte zijn baasje tijdens de verzorging van de oortjes op dat er veel zwarte korsten uit het linker oor kwamen, samen met een vrij onaangename geur.
Ook na enkele keren reinigen, verdwenen de korsten niet en na een tijdje begon Scooby ook meer en meer te krabben en schudden met zijn oren. Toch tijd om eens bij ons langs te komen!

Otitis externa

Een oorontsteking (of otitis externa) is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond. In de meeste gevallen gaat het enkel over een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Soms is de oorschelp mee betrokken in het ontstekingsproces.


Een oorontsteking die 1 tot 7 dagen duurt, noemen we een acute oorontsteking.
Indien de problemen langer dan een week aanhouden dan spreken we van een chronische oorontsteking.

Oorontstekingen kunnen bij alle rassen voorkomen maar we zien een hoger percentage bij de rassen met hangoren. De ontsteking kan hier makkelijker ontstaan omdat er onvoldoende luchttoevoer naar de gehoorgang is.

Oorzaken

En ooronsteking kan door veel verschillende factoren veroorzaakt worden:

- een vreemd voorwerp: vaak grasaren, maar wij hebben hier ook al eens een stukje van een wattestaafje uit een oor gehaald!

- oormijten: vaak bij jonge pups, want dit is een zeer besmettelijke parasiet die gemakkelijk wordt doorgegeven binnen de nest. Typisch bij oormijt is dat er heel veel zwarte droge korsten in de gehoorgang zitten. Met een otoscoop en het blote oog kan de oormijt vrij vlug gezien worden en ook onder de microscoop kunnen we de mijten gemakkelijk zien.

-onderliggende allergieën: de uitwendige gehoorgang is in principe gewoon weinig behaarde huid. Honden die last hebben van huidklachten ten gevolge van een allergie hebben dus in de meeste gevallen ook klachten ter hoogte van de oren. Vaak zie je dit al aan de oorschelpen zelf, die rood en schilferig zijn.

-gisten (Malassezia): deze komen in de flora van een normaal oor in kleine aantallen voor, maar onder bepaalde omstandigheden gaan deze overwoekeren en een ontsteking veroorzaken. Honden hebben dan vaak last van erge jeuk, voor de eigenaar is het vooral een erg onaangename, zurige geur die kan waargenomen worden.

-bacteriën: dit kunnen zowel staafjes of coccen (ronde bacteriën) zijn, dit type van oorontsteking is meestal erg pijnlijk voor de hond.

- een onderactieve schildklier

-.......

Symptomen en onderzoek

De typische klachten, zoals ook bij Scooby het geval was, zijn krabben aan de oren, schudden met de kop, de kop scheef houden, een onaangename geur uit de oren of pijn bij aanraking van de oren.

Om een oorontsteking vast te stellen doen we eerst een algemeen lichamelijk onderzoek en daarna een onderzoek van de uitwendige gehoorgang met behulp van de otoscoop.
Scooby was hierbij een voorbeeldige patiënt, die dit vlot liet gebeuren.

In de gehoorgang wordt gekeken of die rood en/of gezwollen staat, of er een vreemd voorwerp te zien is en of er etter of een andere beleg in de gehoorgang zit. Soms is dit onderzoek te pijnlijk om te kunnen uitvoeren. Daarom gebeurt er meestal aansluitend een swabname.
Deze swab wordt dan uitgestreken op een draagglaasje en bekeken onder de microscoop. Onder de microscoop kunnen mijten, gisten, bacteriën (coccen en staafjes) vastgesteld worden, zodat we een idee hebben waardoor de ontsteking wordt veroorzaakt en hoe die te behandelen.

Bij een overgroei van bacteriën wordt de swab best opgestuurd naar het labo voor een antibiogram. Hierbij wordt dan gekeken door welk antibioticum de bacteriën kunnen worden afgedood.
Bij Scooby ging het om een gistinfectie, wat zijn erge jeuk en de vieze geur kon verklaren.

Behandeling

De behandeling hangt natuurlijk sterk af van de oorzaak.

Vreemde voorwerpen moeten met een speciaal instrument (grijper) verwijderd worden, meestal onder verdoving.

Oormijten worden afgedood door middel van een speciale oorzalf of een pipet/tablet.

Bacteriële en gistinfecties worden altijd lokaal behandeld met geschikte oordruppels. Dit is niet altijd eenvoudig voor de baasjes om toe te dienen, maar is wel de meest efficiënte manier om de infectie aan te pakken. Tijdens de behandeling gebeurt wekelijks een hercontrole om er zeker van te zijn dat het product werkt. Te vroeg stoppen met de medicatie zorgt er immers voor dat de infectie snel terugkeert.

Bij vermoeden van onderliggende allergie gebeurt een opwerking van alle huidproblemen, wat vaak veel tijd en geld vergt. Bij deze patiënten gaat het om een chronisch probleem, dus dit vraagt een intensieve opvolging. Enkel de oren behandelen zal onvoldoende zijn om het probleem onder controle te krijgen.

Indien honden regelmatig hervallen van een oorontsteking, raden wij als onderhoud een oorreiniger aan. Hierdoor blijft niet te veel oorsmeer kleven in de gehoorgang en wordt een verzuurd milieu gecreërd in de oren, waardoor gisten en bacteriën minder snel groeien.

Uiteindelijk werd Scooby 2 keer behandeld vooraleer de gistinfectie onder controle was. Maar na 2 weken was hij alweer de stoere lieverd die zijn baasjes zo graag zien!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie