Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • June 1st, 2019
  • Category: Sky

Patiënt van de maand mei: Sky


Sky is een vrolijke Franse Bulldog van 3 jaar oud. Baasje Nancy nam hem over van zijn vorige eigenaar en omringt hem sindsdien met de beste zorgen en alle liefde van de wereld.

Patiënt van de maand mei

Sky, de vrolijke Frans.

Sky is een vrolijke Franse Bulldog van 3 jaar oud. Baasje Nancy nam hem over van zijn vorige eigenaar en omringt hem sindsdien met de beste zorgen en alle liefde van de wereld.

Sky en zijn bultje.

Op de laatste dag van april kwam Nancy met Sky langs omwille van een klein bolletje op zijn flank dat daar sinds 1 week aanwezig was en vrij snel groeide. Sky had er ook last van en krabde eraan. Bultjes zijn altijd een reden om langs te gaan bij de dierenarts. Het snel of langzaam groeien van een bultje zegt meestal niks over het type bultje en of deze goed- of kwaadaardig is. We kunnen aan de buitenkant meestal niet zien wat voor soort bult het is. Het is dan ook vrijwel altijd ons advies om een bultje aan te prikken, een zogenaamde Dunne Naald Aspiratie Biopt (DNAB). Hier voelen de dieren gelukkig weinig van.

Crius Dierenartsen Oudenaarde Patiënt van de maand

                                                                                  Rode ronde verhevenheid op de linker flank van Sky. 

Bij onderzoek van Sky bleek er inderdaad een rode ronde verhevenheid ter grootte van een knikker op de linker flank te zitten. Omdat dit bolletje vrij snel was opgekomen en groeide werd er een punctie (DNAB) gedaan. Bij een DNAB worden er met een fijn naaldje celletjes uit het gezwel gehaald, waarna een uitstrijkje gemaakt wordt dat dan gekleurd en onder de microscoop bekeken wordt.

Op het uitstrijkje van Sky waren erg veel eosinofielen te zien en slechts enkele grote rondcellen. Op basis van dit cytologische beeld kon geen definitieve diagnose gesteld worden. Eosinofielen zijn cellen die voorkomen bij bepaalde allergische reacties, zoals bv op insectenbeten maar ook bij tumoren zoals een mastocytoom. Sky werd naar huis gestuurd met zalf en ontstekingsremmer en de opdracht om het bolletje goed in de gaten te houden en na 2d een update te geven.

De operatie

Twee dagen later was het bolletje niet verminderd in omvang of roodheid dus werd er besloten om over te gaan tot wegname van het gezwel en histologisch onderzoek ervan in het labo voor definitieve diagnose.

Bultje Sky
Sky wordt klaargemaakt voor zijn operatie
Excisie gezwel
Ruime excisie van het gezwel met een marge van 3cm rondom
Wonde gesloten
De wonde wordt gesloten 


Aangezien op basis van het microscopisch onderzoek een kwaadaardige tumor niet uitgesloten kon worden, werd er uit voorzorg een ruime excisie gedaan waarbij er een marge van 3cm rondomrond het gezwelletje genomen werd. Sky kreeg een mooi jasje aan om de wonde te beschermen tegen likken en krabben en mocht thuis gaan herstellen onder het toeziend oog van baasje Nancy.

Het verlossende nieuws

Tien dagen later kwam Sky langs om zijn draadjes te laten verwijderen. De wonde was mooi genezen en Sky was alweer in topvorm.
Diezelfde dag kwam ook de verlossende mail binnen van het labo. Het gezwelletje dat weggenomen werd op de flank van Sky bleek geen mastocytoom (kwaadaardige tumor) te zijn maar een histiocytoom.

Histiocytomen (canine cutaneous histiocytoma) zijn veel voorkomende goedaardige tumoren van de huid. De aandoening wordt gekenmerkt door één of enkele knobbels in de huid, zonder dat er uitzaaiingen ontstaan. De knobbels bevinden zich meestal op het hoofd en de onderzijde van de voorpoten, maar kunnen zich ook op andere plaatsen op het lichaam ontwikkelen. Deze tumoren komen voornamelijk voor bij honden onder de twee jaar. Vaak gaan de histiocytomen bij jongere honden binnen de maand vanzelf weg. In geval van ontsteking of bloeding van de knobbel kan het raadzaam zijn de bult operatief te verwijderen.
Sky was dus een atypisch geval zowel qua presentatie (ietsjes oudere leeftijd en snelgroeid gezwel) als qua cytologisch onderzoek (infiltraat van eosinofielen is zeker niet typisch bij een histiocytoom).

Sky had dus geluk want excisie is in dit geval curatief, de tumor is goedaardig en zal dus ook niet terugkomen. Baasje Nancy was in de wolken met dit fantastische nieuws!

Sky

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie