Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • April 1st, 2019
  • Category: Juna

Patiënt van de maand april: Juna


Juna is een zeer actieve Border Collie van 9 jaar die op dé hoogdag voor de wielerkoers, de ronde van Vlaanderen, ineens een enorme jank geeft en daarna op 3 poten komt gelopen bij haar baasjes.

Crius Dierenartsen Oudenaarde Patiënt van de maand

Patiënt van de maand

Juna

Juna is een zeer actieve Border Collie van 9 jaar die op dé hoogdag voor de wielerkoers, de ronde van Vlaanderen, ineens een enorme jank geeft en daarna op 3 poten komt gelopen bij haar baasjes.

Naar de dierenarts

Gezien ze vorig jaar reeds een kruisband had gescheurd, dachten de baasjes eraan om onmiddellijk contact te zoeken met een dierenarts van wacht. Zo kwamen ze hier op de praktijk terecht waar het vermoeden van een kruisbandletsel aan de andere knie werd bevestigd.
Juna werd geholpen met pijnmedicatie op het moment zelf maar het advies was om foto’s te laten nemen bij onvoldoende beterschap.

Juna rx
Rx knie Juna: hierop is een verplaatsing te zien van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen door instabiliteit van de knie.

Een paar dagen later is Juna binnengebracht voor radiografische opnames van haar knieën onder lichte verdoving. Daaruit bleek dat de volledige kruisband gescheurd was met een enorm instabiele knie tot gevolg.  De verschillende opties werden met onze collega orthopedist Delphine Van Vynckt doorgenomen en ook voorgelegd aan haar baasjes. Juna heeft gelukkig een gouden mandje en de baasjes besloten om haar opnieuw aan haar knie te laten opereren.


TTA (tibial tuberosity advancement)

Collega Delphine komt een kleine week later de operatie TTA (tibial tuberosity advancement) uitvoeren. Bij deze operatie wordt er eerst in het kniegewricht zelf gekeken of er geen bijkomend letsel is aan één van beide menisci. Bij Juna hebben we één van de menisci moeten verwijderen omdat er een grote scheur in zat. Daarna wordt er een stuk van de tibia (scheenbeen) losgezaagd om met een soort van kooi ertussen opnieuw vastgezet te worden. Op deze manier wordt er opnieuw een stabiel gewricht gecreëerd waarbij de femur (bovenbeen) zich niet meer verplaatst ten opzichte van het onderbeen.

Crius Dierenartsen Oudenaarde Patiënt van de maand

Rx knie Juna postoperatief: de stabiliteit van de knie werd hersteld door een TTA.

Ondertussen hersteld Juna voorspoedig en neemt al opnieuw steun op haar net geopereerde knie. Binnen een aantal weken nemen we opnieuw een foto om te kijken of alles goed geneest en mag ze uiteindelijk na 3 maand weer haar volle actieve zelf zijn!


CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie