Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • May 30th, 2020
  • Category: Jessy

Patiënt van de maand mei: Jessy


Jessy is een speelse, vrolijke mechelse herder van 2 jaar oud. Onfortuinlijke Jessy had op een dag helaas een aanvaring met de grasmaaier en kwam met haar poot in de messen terecht. De gevolgen waren dramatisch

Patiënt van de maand mei: Jessy

Jessy is een speelse, vrolijke Mechelse Herder van 2 jaar oud.
Onfortuinlijke Jessy had op een dag helaas een aanvaring met de grasmaaier en kwam met haar poot in de messen terecht. De gevolgen waren dramatisch.
Twee tenen bijna volledig verdwenen en een grote gapende wonde op haar ondervoet.
De eigen dierenarts stuurde haar meteen door en zo kwam Jessy bij ons terecht.

Verbrijzelde teen

In eerste instantie werd ze door ons verdoofd om de pijnlijke wonde goed te kunnen inspecteren en werd er duidelijk welke schade er was aangericht.
Een teen was volledig verbrijzeld, pezen waren doorgesneden en een groot stuk huid ontbrak.
Ook was Jessy in circulatoire shock en had ze erg veel bloed verloren.

Verbrijzelde teen


Ze werd dus eerst gestabiliseerd en behandeld met pijnstilling, antibioticum en ontstekingsremmers. Advies werd ingewonnen van onze orthopediste en een gespecialiseerde kliniek, maar hun oordeel was hard: de teen viel orthopedisch niet meer te redden en er werd zelfs een amputatie van de poot aangeraden.
Na overleg met de eigenaars werd er besloten dat amputatie de laatste optie was en dat we toch eerst een poging zouden doen om de poot alsnog te redden.

Dus werd Jessy de dag nadien opnieuw onder narcose gebracht. De wonde werd grondig opgekuist, losse stukjes bot en weefsel verwijderd, stukjes loshangende huid zoveel mogelijk gehecht en de verschillende teentjes en zooltjes zoveel mogelijk gereconstrueerd.
Jessy postop
       Wonde Jessy na opfrissen en reconstructie

Jessy verband
Na de reconstructie wordt Jessy haar poot onder en speciaal verband geplaatst

Het overblijvende grote defect werd dan onder een speciaal helend verband geplaatst en grondig ingepakt. En nu was het bang afwachten hoeveel huid er zou afsterven en hoe erg de wondinfectie was....

De revalidatie

Vier dagen later volgde er een eerste verbandwissel onder verdoving om de leefbaarheid van de huid te evalueren. Als de huid zodanig toegetakeld is, dan is er steeds een grote kans dat deze onvoldoende doorbloed wordt en afsterft. De wonde bleek er echter goed uit te zien, geen tekenen van infectie en geen necrose (afsterven) van de huid. Ook de radiografiën toonden geen tekenen van botinfectie. Goed nieuws dus! Jessy kon aan haar lange revalidatie beginnen!

Jessy rx week 1
Jessy rx week 1
Jessy week 1 pre
Jessy poot week 1 na verwijderen verband

Jessy week 1 post
       Jessy poot week 1 na opfrissen

Om de week werd haar verband verwijderd, de wonde grondig gespoeld, geëvalueerd en opnieuw ingepakt. En elke week stonden we vol verbazing te kijken hoe het defect week na week kleiner werd en de wonde mooi granuleerde. Jessy zelf liet het allemaal niet aan haar hart komen en liep vrolijk en ontstuimig met haar dikke verband rond alsof er niets aan de hand was.

Jessy week 2 pre
       Jessy poot week 2 na verwijderen verband
Jessy week 2 post
       Jessy poot week 2 na opfrissenNa 3 weken werden er ook opnieuw radiografiën genomen. Aangezien de verbrijzelde teen een steunteen is werd er gevreesd dat Jessy mank zou blijven of pijnlijk op de poot. Niets was echter minder waar. Jessy leek amper nog last te ondervinden van haar gehavende poot.

Jessy poot week 3
       Jessy poot week 3 na verwijderen verband
Jessy poot week 3 post
Jessy poot week 3 na opfrissen

Jessy week 3 rx
Jessy rx week 3 

Jessy poot week 4
Jessy poot week 4
Jessy vandaag
Jessy vandaag!

Na 4 weken waren we zelfs zover dat het verband helemaal achterwege kon blijven. En Jessy gedraagt zich supervoorbeeldig en doet zelfs geen poging om aan haar litteken te likken. Ze loopt weer vrolijk rond in de tuin en zou zelfs weer achter de grasmaaier aan durven hollen.....

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie