Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • June 23rd, 2020
  • Category: Billie

Patiënt van de maand juni: Billie


Billie is een zeer schattige puppy, die aangekocht werd in een winkel waar meerdere rassen verkocht worden. Billie zelf is een kruising tussen een Cocker Spaniël, Cavalier King Charles Spaniël en een Poedel. Ze is een super enthousiast en lief hondje dat onmiddellijk iedereen heeft vertederd op de praktijk.

Patiënt van de maand juni: Billie

Billie is een zeer schattige puppy, die aangekocht werd in een winkel waar meerdere rassen verkocht worden.
Billie zelf is een kruising tussen een Cocker Spaniël, Cavalier King Charles Spaniël en een Poedel. Ze is een super enthousiast en lief hondje dat onmiddellijk iedereen heeft vertederd op de praktijk.

Billie is ziek

Billie was nog geen week bij de nieuwe baasjes toen ze begon over te geven, geen zin meer had in eten en ze heel erg stilletjes werd.
De ongeruste baasjes namen meteen contact op met de praktijk en er werd geadviseerd om zo snel mogelijk met Billie naar de praktijk te komen.
Billie was zeer slapjes en totaal niet geïnteresseerd in haar omgeving. Ze had ook koorts, een vuile poep en dus duidelijk diarree.
Op de praktijk deden we een snel-test op haar stoelgang om te kijken of ze besmet was met Giardia, en deze test bleek positief. Giardia is een intracellulaire darmparasiet die bloederige diarree geeft en vooral bij pups ook voor een algemeen beeld van malaise zorgt.
Voor de volledigheid stuurden we ook stoelgang naar het labo voor verder onderzoek, want puppy’s kunnen gemakkelijk meerdere infecties op hetzelfde moment doormaken. Zeker indien de pups in een grote winkel worden aangekocht, nog zeer jong zijn (té jong) en daarenboven een buitenlands paspoort hebben - wat hier het geval was.

Helaas had Billie bovenop de Giardia-infectie ook nog eens een infectie met het Parvovirus.

Giardia

Giardia is een intracellulaire parasiet die de cellen van de darmwand aantast en zorgt voor periodes van slijmerige, stinkende diarree eventueel afgewisseld met periode van normale stoelgang bij volwassen honden. Maar niet alle honden met Giardia in de darmen worden ziek, er zijn dus ook dieren die de omgeving besmetten zonder zelf ziek te zijn, deze noemen we dragers. Ongeveer 20% van de honden zijn drager van Giardia en vormen dus een risico om andere honden maar ook mensen te besmetten, want Giardia is een zoönose (besmetting van dier op mens). Jouw hond kan besmet worden door in contact te komen met stoelgang van een besmette hond. De eitjes van deze parasiet zijn ingekapseld en daardoor dus zeer resistent, zo kunnen ze lange tijd in de omgeving overleven. Risicovolle plaatsen waar jouw hond in contact kan komen met de parasiet of de eitjes zijn parken, losloopweides, kennels maar ook verontreinigde drinkplaatsen zoals vijvers en plassen.

De meest voorkomende klachten van honden met een Giardia-besmetting zijn buikpijn, gasvorming, stinkende slijmerige diarree met af en toe wat bloed erbij. Bij heel jonge honden en puppy’s geeft het ook heel vaak een algemeen ziek voorkomen, de pups verliezen hun eetlust, zijn lusteloos en braken.

Parvovirus

Het Parvovirus is een super besmettelijk en levensbedreigend virus bij jonge honden en dan vooral bij pups. De pups krijgen een ernstige vorm van braken, diarree, shock en eventueel hartproblemen. Het virus tast de darmen aan en bij jonge dieren ook de hartspier. Ze hebben een zeer intensieve medische behandeling nodig en komen er desondanks toch niet allemaal bovenop. Jammer genoeg sterven er nog steeds jonge pups aan de gevolgen van een besmetting met het virus.
Vooral in de periode van 6 tot 12 weken zijn de pups extra gevoelig voor besmetting met het virus. De pups ondergaan dan vrij veel stress omdat ze worden gescheiden van de mama, naar een nieuwe thuis gaan... Deze stress zorgt voor een daling van de algemene weerstand van de puppy en daardoor zijn ze extra gevoelig aan besmettingen. In deze periode verdwijnen ook de antistoffen die de pups via de moedermelk meekrijgen, dus valt ook de bescherming tegen het virus weg.

Het Parvovirus zien wij vooral bij puppy’s die van grote winkels komen. Deze fokkers houden onvoldoende rekening met de algemene hygiëne en heel vaak komen deze pups ook via het buitenland naar België, wat zorgt voor heel veel stress bij deze jonge dieren en verhoogde kans op besmetting.
Gelukkig kunnen we het Parvovirus wel voorkomen met de juiste en tijdige vaccinaties van zowel de mama-honden als de pups, met goede hygiëne en een correct fokbeleid!

Honden krijgen veelal het virus door in contact te komen met zieke honden. Het is ook een virus dat zeer lang kan overleven, het blijft tot een jaar lang resistent in de omgeving, wat inhoudt dat ook indirect contact kan leiden tot besmetting, zoals snuffelen aan een plaats waar braaksel of ontlasting heeft gelegen of drinken uit besmette drinkbakken. Hierdoor is een heel grondige ontsmetting van de omgeving van een pup besmet met parvo zeer belangrijk. Enkel het gebruik van chloor is tot nog toe effectief gebleken.

Zieke Billie

Billie was jammer genoeg ernstig ziek.
Ze kreeg bij ons een zeer intensieve behandeling gekregen om er weer bovenop te geraken.
Ze werd behandeld met infuustherapie tegen de uitdroging, shock en elektronenverlies, aanvullende medicatie voor de Giardia-besmetting, antibiotica voor bijkomende infecties, medicatie tegen braken en misselijkheid, medicatie voor diarree... uiteindelijk ook nog medicatie om het immuunsysteem te ondersteunen aangezien Billie niet vlot terug herstelde.
Ze bleef een hele week bij ons op de praktijk, wat ook de verklaring is dat we allemaal zo’n fan zijn van haar enthousiaste en lieve karakter.

Een goed vaccinatiebeleid van de mama-hond en een goed hygiëne-beleid door de kweker zijn dus van groot belang bij het voorkomen van besmettingen. Ook de eerste vaccinaties van de pup zijn van cruciaal belang. Pups worden normaal gevaccineerd tegen parvo op 6-9-12 en op 16 weken leefijd, het vaccin moet bovendien nog eens herhaald worden wanneer de hond een jaar wordt. Daarna is dit een vaccinatie die elke 3 jaar wordt gegeven om te voorkomen dat er nog een besmetting op latere leeftijd komt.

Gelukkig kende dit verhaal van Billie een goed einde maar helaas is dit niet altijd het geval.
Ook al krijgen de puppy’s alle nodige medicatie en zorg die we maar kunnen geven, soms is hun immuunsysteem zo hard aangetast dat ze er niet meer bovenop komen en sterven.
Ons advies is dus goed na te denken over de aankoop van een pup. En niet zomaar een pup in een winkel aan te schaffen maar op zoek te gaan naar een verantwoorde en correcte kweker!

Billie en Marielou

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie