Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • March 17th, 2021
  • Category: Tuur

Patiënt van de maand maart: Tuur


Tuur is 1 van de 3 fantastische gezinshonden van onze eigen dierenarts Sandra. Hij is de perfecte huisgenoot, beste vriend van de kindjes en een sportieve mee-jogger van het gezin. Deze maand kwam Tuur langs om zijn gebit te reinigen.

Patiënt van de maand maart

Tuur

Tuur is 1 van de 3 fantastische gezinshonden van onze eigen dierenarts Sandra.
Hij is de perfecte huisgenoot, beste vriend van de kindjes en een sportieve mee-jogger van het gezin.

Deze maand kwam Tuur langs om zijn gebit te reinigen. Hij vertoonde nog geen klachten, maar er werd wel al een onaangename geur vastgesteld tijdens het knuffelen met Tuur. Dus toch tijd voor een grondige reiniging van zijn gebit, wat zowel voor Tuur als voor zijn huisgenoten aangenamer zal zijn ;-)!

Tandplak en tandsteen bij de hond

Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Het is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën.
Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van het gebit speelt hierbij een belangrijke rol. Zo zien we bij kortsnuitige rassen met kortere kaaktakken ( vb Bulldog, Chihuahua, Cavalier,…) vaak tanden met een scheve stand, waardoor er sneller tandplak op gevormd wordt. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen, net zoals bij mensen.


Figuur 1:  Tandplak kan onder invloed van speeksel mineraliseren en vormt dan tandsteen.

De gevolgen van tandplak en tandsteen

Door de irritatie van het tandvlees en ophoping van bacteriën ontstaan er ontstekingen in het tandvlees = gingivitis.
Deze ontstekingen kunnen opklimmen onder het tandvlees naar de gebitsondersteunende weefsels (paradontitis). Hierbij gaat de spleet tussen de tand en het tandvlees verloren.
Het tandvlees zal zich gaan terugtrekken en het alveolaire bot (bot waarin de tand zit) en de parodontale ligamenten (ophangbandjes van de tand) zullen kapot gaan.
Hierdoor komt de tand of kies los te zitten.
Bovendien kunnen de bacteriën van het tandplak bij een ontsteking van het tandvlees via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart en de nieren gaan. De bacteriën van het gebit kunnen hierdoor een ontsteking van de hartklep (endocarditis) of afwijkingen in de nieren veroorzaken.

Hoe herkent u tandplak en tandsteen?

• Beginnend tandplak is met het blote oog nauwelijks zichtbaar, uw hond heeft hier zelf ook geen last van en zal nog geen klachten vertonen.
• Beginnende tandvleesontsteking als gevolg van tandsteen en tandplak zal met name een slechte adem veroorzaken.
• Gevorderde tandsteen en tandplak veroorzaken een geel-bruine aanslag op het oppervlak van de tanden en kiezen. Deze geel-bruine aanslag is goed
te herkennen. De slechte adem zal in ernst toenemen.
• Gevorderde tandvleesontsteking is te herkennen aan rood tandvlees welke bij aanraking snel bloed. Door de ontsteking kan het tandvlees zich terug
gaan trekken en komen de wortels bloot te liggen. De gevorderde tandvleesontsteking zie je vaak in combinatie met veel tandsteen en zeer slechte
adem.
• Bij ver gevorderde tandvleesontsteking met uitbreiding naar gebitsondersteunende weefsels (paradontitis) zie je gevorderde tandvleesontsteking,
veel tandsteen, zeer slechte adem en kunnen kiezen of tanden los gaan zitten. Nu kan het u ook opvallen dat uw hond een verminderde eetlust heeft en
geen hard voedsel meer wil eten. Ook kan het gedrag van de hond veranderen en kan uw hond meer agressief reageren bij aanraken van de kop of bek.

De behandeling van tandplak en tandsteen bij de hond

Wanneer tandplak dagelijks verwijderd wordt (door middel van tanden poetsen), zal er geen tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan. Als uw hond eenmaal last heeft van tandsteen en/of beginnende tandvleesontstekingen in de bek, is een professionele gebitsreiniging nodig. Beginnende ontsteking is omkeerbaar en door een goede gebitsreiniging kan het gebit van uw hond weer herstellen. Wanneer er sprake is van paradontitis dan is het reinigen van het gebit onvoldoende en moeten er kiezen en tanden worden getrokken. Om herhaling van de gebitsproblemen te voorkomen, is het belangrijk het gebit na de gebitsreiniging goed schoon te houden, bij voorkeur door het poetsen van de tanden.

Hoog tijd om aan de reiniging van Tuur zijn tanden te beginnen!

Bij honden gebeurt een gebitsreiniging altijd onder algemene verdoving. Omdat er met water gewerkt wordt, moet er een tube geplaatst worden om de luchtpijp volledig af te sluiten en wordt er dus met gas verdoofd. Dit is de veiligste manier. Voor een gewone reiniging hoeft de hond niet al te diep in slaap.

Op de praktijk werken we met een ultrasone reiniger voor het machinaal verwijderen van plak en tandsteen. Deze machine werkt met water en hoge frequentie trilling om zelfs sterk opgebouwde tandsteen snel en efficient te verwijderen. Ook in diepere pockets kan met de fijne punt al het vuil weggehaald worden. Tegelijkertijd introduceren ultrasone toestellen ook zuurstofbellen in deze diepere holtes om de zuurstof-hatende bacteriën die hier vaak woekeren, te verminderen.

Tijdens en na de reiniging gaan we het gebit nader onderzoeken met een zogenaamde pocketsonde: dit is een puntig instrument met een millimeter verdeling waarmee we de diepte kunnen meten van eventuele pockets en glazuurbeschadigingen. Een pocket is een ruimte tussen de wortel van de kies of de tand en het kaakbot. In deze pockets hoopt zich tandsteen en tandplak op. Het kaakbot gaat hierdoor steeds erger ontsteken,waardoor de tand los gaat zitten en er zelfs uit kan vallen. Indien er diepe pockets (meer dan 4mm) zijn, is het aangewezen de tand te trekken. Bij Tuur waren er gelukkig geen diepe pockets!

Helemaal op het einde worden de tanden met polijstpasta in speciale cups gepolijst.
Polijsten is een afwerkingsprocedure die meestal wordt toegepast na het reinigen van tanden.

Indien er bij het reinigen toch plekjes tandplak werden overgeslagen, kan door het polijsten de overgebleven plak toch nog verwijderd worden.
Door het gebit te polijsten, ontstaat er minder snel opnieuw vorming van tandplak en tandsteen. Het glazuur van de tanden blijft behouden en er is minder kans op cariës. Het polijsten verlengt de periode tot de volgende tandreiniging.

Na deze volledige procedure, zien we bij Tuur toch al een gigantisch verschil voor en na!

                                                                 VOOR
                                                              NA

Indien poetsen bij uw huisdier moeilijk lukt, loont het zeker de moeite om tijdig een gebitsreiniging in te plannen. Bij tandplak, lichte tandsteen en lichte gingivitis zal het tandvlees na zo een grondige reiniging zich volledig herstellen, zodat verdere schade aan de tanden vermeden wordt. Bovendien helpt het ook direct tegen de onaangename mondgeur. Tuur en zijn baasjes zijn alvast super tevreden!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie