Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • July 11th, 2020
  • Category: Mopsie

Patiënt van de maand juli: Mopsie


Ons patiëntje van deze maand is Mopsie! Mopsie is al enkele jaren de beste vriend van zijn baasje Alex. Hij is intussen 7 jaar en heeft een echt gouden mandje staan thuis bij Alex.

Patiënt van de maand juli: Mopsie

Mopsie is al enkele jaren de beste vriend van zijn baasje Alex. Hij is intussen 7 jaar en heeft echt een gouden mandje staan thuis bij Alex.
Mopsie is een heel aanhankelijke lieverd, maar heeft wel 1 klein probleempje. Hij houdt net iets te veel van zijn eten. Zijn baasje kan ook moeilijk aan zijn snoezige blik weerstaan en zo draagt Mopsie toch wat extra kilo’s met zich mee. Alex is hier wel bewust met bezig en geeft Mopsie speciale dieetkorrels om zijn gewicht onder controle te houden, maar gemakkelijk is dit niet.

Overgewicht

Mopsie is niet de enige kat die met overgewicht kampt. Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand.
Recent onderzoek toont aan dat tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is. Dit stellen wij op de praktijk ook meer en meer vast.
Daarom toch een belangrijk thema om even aan te kaarten.

Overgewicht verhoogd namelijk aanzienlijk het risico op bepaalde gezondheidsproblemen:

Risico's overgewicht kat


Wanneer katten verzwaren is dit het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt veroorzaakt door te veel eten, vaak in combinatie met te weinig beweging. Zeker binnenkatten, zoals onze Mopsie, zullen hierdoor vaker verzwaren. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een kat vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Een aantal andere factoren kunnen gewichtstoename beïnvloeden: ouder worden, castratie/sterilisatie, maar ook bepaalde ziekten.

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam toch eerst even advies in te winnen bij jouw dierenarts.

Is jouw kat te zwaar?

Alle katten hebben een ideaal gewicht volgens hun grootte, ras en activiteitsniveau. U kan zelf ook een eerste check doen om te zien of uw kat te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.
De lichaamsconditiescore geeft aan of uw katje een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaand schema kunt u zien of uw kat een optimaal gewicht heeft:

Lichaamsconditiescore kat

Indien je je zorgen maakt over het gewicht van jouw kat, maak je best even een afspraak voor een gewichtscontrole bij de 1 van onze dierenartsen of assistentes.
Hier zal dan gekeken worden wat het ideale gewicht van jouw kat zou moeten zijn. Afhankelijk van hoeveel overgewicht er is, kan dan een vermagerings-plan opgesteld worden.
De basis hiervan zal zijn: aangepaste voeding, de hoeveelheid voeding bepalen én tips bespreken om uw kat meer te laten bewegen!


Aangepaste dieetkorrels zijn vaak nodig omdat deze speciaal ontworpen zijn om het hongergevoel bij de kat te verminderen.
Gewoon minder korrels geven, betekent vaak dat bedelen en eten zoeken op andere plaatsen (vb bij de buren) het probleem juist groter maken.

Heel belangrijk om gemotiveerd te blijven is een realistisch plan opstellen, dat ook regelmatig wordt opgevolgd.
Gewichtverlies kan enkele maanden duren, dus regelmatige gewichtcontroles en aangepaste adviezen zullen dan wat steun en toeverlaat bieden.
En eenmaal de resultaten te zien zijn, zullen zowel beestjes als baasjes zich beter voelen.

Veel succes, vooral aan onze ‘dikke’ vriend Mopsie ;-)!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie