Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • January 20th, 2020
  • Category: Shila

Patiënt van de maand januari: Shila en haar pups


Shila is een prachtig crème-kleurig dwergkeesje dat samenwoont met haar baasjes Yenna en Kevin en nog 4 andere dwergkeesjes. Ze is een aanhankelijk hondje met een tof karakter. Zij werd in de zomer van 2018 voor de eerste keer mama van 3 prachtige pups.

Patiënt van de maand januari

Shila en haar pups

Shila is een prachtig crème-kleurig dwergkeesje dat samenwoont met haar baasjes Yenna en Kevin en nog 4 andere dwergkeesjes. Ze is een aanhankelijk hondje met een tof karakter. Zij werd in de zomer van 2018 voor de eerste keer mama van 3 prachtige pups.

Omdat haar baasjes dat zo een mooie ervaring vonden en Shila een excellente mama was toen, besloten ze om in de herfst van 2019 nog eens voor een nestje te gaan.

Kunstmatige inseminatie

Papa Knutt
                                                           Papa Knutt
Mama Shila
                                                           Mama Shila


Shila werd bevrucht via kunstmatige inseminatie .
Voor haar eerste nestje hadden de eigenaars hiervoor gekozen omdat zijzelf en de honden nog weinig ervaring hadden met fokken. Dit was voor hen en de honden goed meegevallen. Alles verliep rustig en vlot, waardoor de keuze voor het tweede nest ook kunstmatige inseminatie werd.
Er wordt dan, in een speciale voortplantingskliniek, bij de reu eerst sperma afgenomen. Dat sperma wordt dan onder de microscoop onderzocht om te zien of er genoeg actieve spermacellen aanwezig zijn en de ‘misvormde’ cellen worden eruit gehaald.
Dit sperma wordt dan ingebracht bij de teef via een speciale pipet.

Daarna volgden een aantal spannende weken, want aan de hond kan je in het begin niet echt zien of ze wel of niet drachtig is. Sommige honden kunnen een aantal gedragsveranderingen tonen (meer of minder eetlust, nestdrang, wat vlugger moe), maar ook bij een valse dracht kunnen die aanwezig zijn.

Hoera, zwanger!

Shila werd 3 weken na de bevruchting gescand met de echo en daarop werden 4 of 5 gezonde pups gezien. Hoera, het aftellen kon nu echt beginnen. Een dracht duurt bij een hond ongeveer 63 dagen, dus nog een 5 tal weken wachten om de pups te ontmoeten.

Voor een dwergkeesje is een nest van 4 of 5 pups best veel. Dus naarmate de dracht vorderde, kreeg Shila het wel lastig. Ze plaste om de 5 minuten en kon op de duur maar moeilijk meer stappen. Rust was dus echt aangeraden!

Rond de 50e dag van de dracht werd op de praktijk een RX opname gedaan van Shila haar buik om echt zeker te weten hoeveel pups er nu waren. Niet altijd zo evident, maar wij waren er toch vrij zeker van dat er 5 schedels te zien waren. Dus dat gingen nog enkele lastige dagen worden voor Shila tot aan de bevalling...

Shila dag 50
Shila zeer rond en gezond

Rx Shila
Op rx tellen we 5 schedeltjes

De bevalling

Op dag 61 is ze uiteindelijk bevallen. Alles is vrij vlot en natuurlijk verlopen, wat bij dwergkeesjes niet zo vanzelfsprekend is. Omdat ze zo klein zijn komt er vaak een keizersnede aan te pas. Er werden 5 pups geboren, maar jammer genoeg was daar wel 1 doodgeboren pupje bij. De andere 4 blaakten van gezondheid en gingen al snel aan het drinken bij de mama.

Shila in werpkist
Shila in haar werpkist, ze is er helemaal klaar voor

Shila en pasgeboren pups
Shila en haar pasgeboren pups

De volgende weken groeiden ze als kool en werden ze ook elke 2 weken ontwormd samen met mama Shila.

Eerste puppybezoekje

Op de leeftijd van 6 weken kwamen ze voor de eerste keer op bezoek op de praktijk. Natuurlijk waren ze alle vier wat nerveus, maar bij een eerste puppybezoekje proberen we hen zo goed als mogelijk op hun gemak te stellen. Ze kregen wel al hun eerste prikje en werden ook al gechipt.
Intussen zijn het 4 verschillende mini-hondjes, elk met hun eigen karakter.

Pups
                   Van links naar rechts: 
                   Girl 2: een zotte doos met een pittig karakter, maar oh zo lief en een echte knuffelkont! 

                   Girl 1: een echt prinsesje dat goed haar mannetje kan staan en dat heel graag veel kusjes geeft.

                   Boy 2: Het kleinste pupje van de hoop, maar moet daarom niet onder doen. Klein maar dapper én pittig.

                   Boy 1: Werd als eerste geboren en was de grootste van deze 4 sloebers. Liever lui dan moe en slaapt het liefst de hele dag, hij is veel kalmer dan de rest. 

Dus zo een fokervaring is zeker plezant, maar vraagt veel tijd, energie en de nodige kennis. Een professionele begeleiding doorheen het proces is zeker een must, want er kan ook heel veel fout lopen.
Maar de baasjes van Shila hebben dit op een heel goede en verantwoorde manier gedaan, met als resultaat deze 4 schattige snoetjes!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie