Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • January 16th, 2021
  • Category: Qai

Patiënt van de maand januari: Qai


De speelse Qai, een Border Collie van bijna 4 jaar oud, kampt sinds kort met overgewicht.

De speelse Qai, een Border Collie van bijna 4 jaar oud, kampt sinds kort met overgewicht. Na zijn castratie bleven de kilootjes maar aankomen en woog hij al snel een goede 20-25% te zwaar voor zijn standaard. Zijn baasjes probeerden alles, maar tevergeefs… Qai bleef maar bijkomen. 

Het is een probleem die vele honden en katten teistert, maar wanneer is nu eigenlijk mijn hond te zwaar? En wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas? 


Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas worden gekenmerkt door een ophoping van een te grote hoeveelheid vet in het lichaam. Dit is het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij honden en katten.


Er is sprake van overgewicht wanneer een hond of kat 10% meer weegt dan zijn of haar ideale gewicht. Dat ideale gewicht is verschillend naargelang van de levensfase en de lichaamsbouw van het dier. Vanaf een overgewicht van 10% loopt een dier het risico obees te worden indien geen preventieve maatregelen worden genomen. 

Er is sprake van obesitas wanneer een hond of kat 30 % meer weegt dan zijn of haar ideale gewicht. Dat ideale gewicht is verschillend naargelang van de levensfase en de lichaamsbouw van het dier.  Dit is een gezondheidsprobleem dat de laatste decennia wereldwijd steeds vaker voorkomt. Obesitas wordt vandaag zelfs als een ziekte beschouwd.


Oorzaken

De grootste oorzaak van overgewicht is teveel eten. Pas dus op met het geven van tussendoortjes. Die twee kleine blokjes kaas kan je voor ons gelijk stellen aan een broodje hamburger.


Let er ook op dat je je hond genoeg beweging geeft. Wat ook mee kan spelen is een sterilisatie of castratie. Deze ingreep zorgt er voor dat de hond minder snel verzadigd is en daardoor dus meer honger heeft. Hierdoor heeft je hond minder energie en wordt minder actief. Andere oorzaken die wat minder vaak voorkomen en die bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht of obesitas:
 
  • Ras (genetische factoren): Retrievers (Labrador, Golden), Beagles, Bassets, Cocker Spaniëls, Teckels, Shelties, Duitse Herders en Terriërs hebben vaak overgewicht of obesitas.
  • Leeftijd: obesitas komt meer voor bij honden van 4 jaar en ouder.
  • Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals hormonale aandoeningen (hyperadrenocorticisme, hypothyreoïdie) en aandoeningen die de lichaamsbeweging beperken (artrose, aandoeningen van de luchtwegen, cardiovasculaire aandoeningen).
  • Medicijngebruik: progesteron, corticosteroïden en krampstillende middelen kunnen polyfagie (vraatzucht) veroorzaken.

Symptomen

Wil je zeker weten of jouw hond overgewicht heeft? Misschien gelden onderstaande punten voor jouw hond? Dan kan er sprake zijn van overgewicht:

  • Extra vet rond de rug, ribbenkast en de staart
  • De ribben zijn minder goed voelbaar door de extra vetlaag
  • Een slecht zichtbare taille
  • Je hond is minder actief
  • Je hond heeft moeite met lopen

Mocht je toch nog twijfelen, vraag dan even raad aan de dierenarts.


Gevolgen

Overgewicht en obesitas kunnen de levenskwaliteit van jouw hond ernstig aantasten en aanleiding geven tot allerlei andere ziekten, zoals bijvoorbeeld bot- en gewrichtsproblemen, verhoogde kans op suikerziekte, hart- en longproblemen, verhoogde kans op blaasproblemen,... Daarnaast verkort het de levensverwachting gemiddeld met twee jaar en is er een verhoogd risico bij chirurgie en narcose.

Pet-on-a-diet – dieetprogramma

Onze huisdieren kampen massaal met overgewicht. Volgens de jongste cijfers zijn tot 60 procent van de honden en katten zwaarlijvig. Veel mensen geven aandacht en liefde aan hun huisdier door hen allerlei snoepjes en maaltijdrestjes toe te stoppen, maar die extraatjes zijn niet goed voor jouw hond of kat. Steeds meer dierenartsen werken met uitgekiende dieetprogramma’s om huisdieren weer op hun normale gewicht te krijgen. Een hond die van zijn overgewicht verlost is, is ook effectief gelukkiger.

Om het overgewicht bij huisdieren te lijf te gaan, werken we bij Crius met een op maat gemaakt dieetprogramma. Dit houdt in dat jouw huisdier 1 keer per maand gedurende een 4 tot 6 tal maanden op gewichtscontrole komt bij één van onze assistentes. Op basis van een LichaamsConditieScore bepaalt de assistente het niveau overgewicht van de hond of kat. Hierna wordt via een online dieetprogramma het ideale streefgewicht berekend en wordt een maandelijks stappenplan opgesteld om dit doelgewicht te behalen.


Door de uitstekende inzet van Qai’s baasjes en de strenge maar rechtvaardige opvolging van onze assistentes, heeft Qai na 4 maanden zijn ideale gewicht bereikt van 19,80 kg..!

Qai heeft dus maar liefst 25% van zijn lichaamsgewicht verloren! De gewichtscurve volgt ook een hele mooie en stabiele daling zodat een jojo effect vermeden wordt en Qai zijn streefgewicht ook zal kunnen aanhouden in de toekomst.

 

Wij hopen dat wij in de toekomst nog meer succesverhalen zoals Qai mogen posten!

Hou hierdoor zeker onze social media in de gaten want binnenkort lanceren wij opnieuw de pet-on-a-diet weegwedstrijd, waar je onder andere een maand lang voeding voor je hond kan winnen! Dit vormt alvast voor vele baasjes een goede motivator.


Enkele effectieve tips

Hierbij krijg je alvast enkele goede en succesvolle tips mee om overgewicht tegen te gaan:

  • Weeg je huisdier regelmatig zodat je er snel bij bent wanneer het fout gaat. Dit kan thuis op je eigen weegschaal waar je eerst jezelf zonder huisdier en nadien met huisdier weegt, of gratis in onze praktijk.
  • Geef gezonde beloningen zoals een wortel, stukje appel of banaan, brokjes dierenvoeding, rijstkoeken…
  • Ga wandelen wanneer je hond bedelt.
  • Maak gebruik van anti-schrokvoederbakken of puzzelvoederbakken zodat zij niet te snel eten en langer verzadigd blijven. Deze kan u hier in de praktijk steeds aankopen.


CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie