Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • August 10th, 2021
  • Category: Marie-Jeanne

Patiënt van de maand augustus: Marie-Jeanne


Prachtige Marie-Jeanne kwam langs voor haar eerste bezoekje. Een vriendin van baasje Margot haalde een zwerfkatje in huis dat zwanger bleek te zijn en haar even later verraste met een nestje  De perfecte gelegenheid dus voor Margot, die graag een katje wou en op die manier dus kitten Marie-Jeanne in haar leven kreeg.

Patiënt van de maand augustus

Marie-Jeanne

Prachtige Marie-Jeanne kwam langs voor haar eerste bezoekje.
Een vriendin van baasje Margot haalde een zwerfkatje in huis dat zwanger bleek te zijn en haar even later verraste met een nestje.
De perfecte gelegenheid dus voor Margot, die graag een katje wou en op die manier dus kitten Marie-Jeanne in haar leven kreeg.

Ik wil graag een nieuwe kat/kitten. Maar waar vind ik die?

Als je van plan bent om een kat in huis te halen, is het belangrijk dat je kiest voor een ras dat je leuk vindt. Maar het is even belangrijk te kiezen voor een kat met karaktereigenschappen die bij jou passen bij.

Kies een kat die bij je gezinssituatie past. Als je alleen woont, hoef je alleen rekening te houden met jezelf. Woon je in een gezin met kinderen, dan is dat een heel ander verhaal. Sommige kattenrassen houden bijvoorbeeld meer van een rustige omgeving, wat met kinderen in huis vaak minder het geval is. Er zijn ook energieke rassen die veel beweging en aandacht nodig hebben. Logischerwijs zal je hier dus meer tijd aan moeten besteden of zal je huishouden hier de mogelijkheden toe moeten bieden. Het is dus altijd goed om met je gezin de vraag te stellen wat je verwacht van een katje in huis.

Iemand die een gezelschapskat zoekt, kiest beter een ander ras dan iemand die een buitenkat nodig heeft, bijvoorbeeld. Ben je op zoek naar een luie en tamme schootkat? Dan ga je niet naar een rassoort zoeken die veel beweging nodig heeft of enorm speels is.

Voor je een ras kiest, kijk je zeker ook naar de hoeveelheid beweging die verschillende kattenrassen nodig hebben. Ben jij van plan om van je kat een huiskat te maken en deze niet buiten te laten omdat je op een appartement woont of omdat je langs een drukke baan woont? Ga dan zeker op zoek naar een ras dat niet zo veel beweging nodig heeft.

Ook de vachtverzorging speelt een rol. Hoeveel tijd je nodig hebt voor vachtverzorging is afhankelijk van het vachttype. Bij langharige katten ben je vanzelfsprekend veel langer en intensiever bezig om de vacht gezond te houden dan bij een kortharig ras. Zie je het niet zitten om de vacht van je langharige kat regelmatig te (laten) verzorgen of hou je niet zo van haren die rondslingeren in huis? Ga dan al zeker niet voor een langharig exemplaar!

Hoe zien jouw dagen er gewoonlijk uit? Hoe dikwijls ben je van huis weg, en voor hoelang? Blijft je viervoeter dan alleen achter? We moeten hier wel bij vermelden dat katten zelfstandiger zijn dan bijvoorbeeld honden. Ze kunnen beter hun plan trekken en beter alleen zijn. Maar toch is het niet de bedoeling dat je je kat altijd zijn ding laat doen. Veel van huis weg zijn en weinig aandacht krijgen, zou bij sommige katten kunnen leiden tot gedragsproblemen. Een kat die bijvoorbeeld niet of minder goed alleen kan zijn, maar wel alleen wordt gelaten, is gestresseerd. Dit is nadelig voor zijn gezondheid en hierdoor zou je kat destructief gedrag en andere gedragsproblemen kunnen vertonen. Ben je niet vaak thuis of ga je regelmatig op vakanties voor langere periodes? Vraag je dan af of het wel een goed idee is om een kat in huis te halen.

Waar haal ik mijn kitten of kat?

Asielen zitten vol met katten dus waarom niet één van deze lieverds een nieuwe thuis geven? Vaak kunnen de vrijwilligers van het asiel jou ook meer info geven over het karakter van de aanwezige katten.

Wil je liever een kitten: ook die komen helaas heel vaak in het asiel terecht, als ongewenste of gedumpte nestjes. Hoor dus zeker eens bij de asielen in de buurt of ze kittens te plaatsen hebben.

Kies je toch liever voor een raskat dan zal je je eerder tot een fokker moeten wenden.

Opgelet voor broodfokkers!

Een broodfokker is een handelaar die dieren verkoopt om, letterlijk, hun brood te verdienen. Om zoveel mogelijk inkomsten te hebben, komen en gaan de dieren aan de lopende band. Vaak worden deze beestjes geïmporteerd uit het Oostblok, waar ze op veel te jonge leeftijd van hun moeder gescheiden werden. Worden ze wel hier geboren, dan leven de dieren meestal in erbarmelijke omstandigheden. De gezondheid van de ouders en de kittens wordt vaak verwaarloosd. In combinatie met de weinige tijd die aan de dieren besteed wordt, heeft dit alles een grote invloed op de ontwikkeling en socialisatie van jouw kitten.

Je kan een broodfokker meteen herkennen aan de hoeveelheid rassen die ze aanbieden. Een goede fokker fokt met maximaal twee rassen. Zo kan de fokker zich goed focussen op de gezondheid en rasstandaarden van de katten. Hoe meer ervaring een fokker heeft met de aangeboden rassen, hoe beter hij jou kan begeleiden bij de keuze van de juiste kitten en de verdere opvoeding.
Broodfokkers bieden vaak hun katten aan via zoekertjessites zoals marktplaats, 2dehands, enz. Hoewel het vaak lijkt alsof deze kittens op een boerderij opgroeien, zal je al snel merken dat dezelfde persoon best veel advertenties heeft. Zelfs als er een officieel HK-nummer bijstaat, wil dit niet zeggen dat je met een goede fokker te maken hebt. Dit is slechts een administratieve formaliteit waar helaas weinig vereisten aan verbonden zijn. Laat je hier dus zeker niet aan vangen!

Zeer belangrijk bij de keuze van het kitten is het karakter van de mama. Is de moederkat agressief of ernstig bang? Dan zal dit ook meegegeven worden aan de kittens. Hou daar rekening mee. Een happy, vrolijke en open houding van de moederkat is zeer belangrijk!

Wanneer mag ik mijn kitten mee naar huis nemen?

Een kitten mag officieel mee naar huis vanaf 7 weken (15 weken voor het buitenland). Dan zijn de kittens genoeg ontwikkeld en kunnen ze beter omgaan met de stress die een nieuwe thuis met zich mee- brengt.

Kittens moeten verplicht gechipt en gevaccineerd worden vooraleer ze verkocht of weggeven worden, zelfs indien men ze gratis weg geeft! Het is aangeraden om alvast een dierenarts te raadplegen als je beslist een kitten in huis te nemen.

Na het chippen krijgt de kitten een boekje, dat je ten allen tijde moet kunnen inkijken. Let hierbij vooral op de afkomst van de kitten: is de kitten niet geboren in het land waar hij aangeboden wordt? Dan mag er een alarmbelletje rinkelen.

Je hebt de geschikte kat/kitten gevonden! Wat nu?

Wat moet er nu verder allemaal gebeuren met jouw nieuwe kat? We zetten het even op een rijtje:
*Vaccineren
*Chippen en registreren
*Ontwormen
*Ontvlooien
*Voeding
*Sterilisatie of castratie

Vaccinatie

Om je kitten te beschermen tegen allerlei (dodelijke) infecties, zal hij of zij meerdere keren gevaccineerd moeten worden. Wij werken volgens het principe van ‘alternerend vaccineren’, waardoor je kat ieder jaar de gepaste vaccins toegediend krijgt, afhankelijk van de situatie die voor jouw kat op dat moment van toepassing is.

Jouw kitten wordt gevaccineerd op 8w, 12w en 16w. Nadien is een jaarlijkse booster voor bepaalde vaccins aangewezen.

Chippen en registreren

Je kitten moet (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) in België verplicht gechipt worden. Naast het chippen is het belangrijk dat het dier geregistreerd wordt: je naam en adresgegevens worden daarbij elektronisch gelinkt aan het chipnummer van jouw kitten. Als dat nodig is, kan jouw kat op die manier geïdentificeerd worden als de jouwe. Is je nieuwe kat al gechipt? Controleer dan zeker of de gegevens op de chip van je kitten overeenkomen met jouw identiteitsgegevens.

Ontwormen

Een kitten kan niet alleen geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, ook na de geboorte kan een kitten ieder moment besmet raken. Zeker jonge dieren zijn er vatbaar voor, omdat ze een zwakker afweersysteem hebben. Ontworming is geen preventief middel: het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen of controleren op wormen, om overdracht te vermijden.

Ons ideaal ontwormingsschema ziet er als volgt uit:
Tot de leeftijd van 8 weken ontwormen om de 2 weken dus op 2, 4, 6 en 8 weken. Nadien tot de leeftijd van 1 jaar iedere maand ontwormen. Vervolgens 4 keer per jaar ontwormen, dus om de 3 maanden

Ontvlooien

Kittens zijn vanaf de geboorte ook vatbaar voor vlooien. Daarom raden wij aan om hen zo vroeg mogelijk te beschermen tegen deze insecten. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen of controleren op vlooien, om overdracht te vermijden.

Ons ontvlooiingsschema voor jouw kitten ziet er als volgt uit:
Met een pilletje: iedere maand
Met een pipet: elke 4 of 12 weken (afhankelijk van het product)

Voeding

De eerste dagen na thuiskomst geef je best hetzelfde voer als bij de fokker. Hierdoor zal je nieuwste gezinslid makkelijker wennen aan de spannende situatie. Is het toch niet mogelijk hetzelfde voer te geven, schakel dan geleidelijk over. Je kan een beetje van het nieuwe voer mengen door het oude, en telkens de hoeveelheid nieuw voer verhogen gedurende een week.
Kittenvoer is beschikbaar als natvoer en als droogvoer. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en van wat jouw kitten verkiest. Voor de reiniging van het gebit is het beter om enkel droge brokjes te geven. Let erop dat je voer kiest dat de ontwikkeling van je kat optimaal ondersteunt. Kies daarom voor voer dat 'compleet' is: dat wil zeggen dat je geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen.

Castreren/steriliseren

Sinds 1 januari 2016 is het verplicht om iedere kat die verkocht of weggegeven wordt te laten castreren of steriliseren.Is dit nog niet gebeurd bij de kweker dan raden we aan dit sowieso te laten doen op de leeftijd van 4-6 maanden. Sterilisatie voorkomt ongewenste nestjes en heeft verschillende gezondheidsvoordelen zoals voorkomen van baarmoederontsteking en -tumoren, minder kans op melkkliertumoren en suikerziekte. Katers gaan minder sproeien en minder vechten, waardoor hun levensduur verhoogt.

De aankomst

Geef jouw kitten eerst en vooral tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, en stel hem/haar gerust voor je andere huisdieren introduceert. Belangrijk is dat katten bij thuiskomst geleidelijk elke ruimte kunnen ontdekken, dus niet direct het hele huis ter beschikking stellen voor zo'n kleine kitten, maar kamer per kamer totdat hij of zij relaxed is in die ene kamer. En dan pas naar een andere kamer overgaan.

Laat jouw kitten eerst kennis maken met zijn rustplaats, een plekje waar hij zich terug kan trekken bij stress. Katten verkiezen liefst een warme, droge, comfortabele en tochtvrije schuilplaats: een ruime kartonnen doos met warm kleedje wordt door veel katten gezien als een prima slaapplek. kitten naar buiten laten gaan.

Wij raden aan om je kitten niet op ontdekkingstocht buiten te sturen tot minimaal een week na het krijgen van zijn of haar laatste vaccinatie. Als je nieuwe huisdier daarna volledig gewend is aan zijn woonplaats, is het tijd de weide wereld in trekken!
Kies bij voorkeur een droge, rustige dag om samen met jouw kat naar buiten te gaan. Laat je kitten rustig de omgeving verkennen en blijf best in de buurt tot hij of zij de weg terug naar huis kan vinden.

Een kattenluik kan een handige manier zijn om jouw kat zelf zijn of haar uitstapjes te laten bepalen. Zo’n luik kan in het begin wel angstaanjagend zijn voor je kitten. Leer hem of haar het kattenluik gebruiken, door hem er met wat lekkers doorheen te lokken. Is dit niet je eerste kitten? Dan is het mogelijk dat je nieuwe kitten het trucje al heeft geleerd van de andere katten in huis! Om ongewenste indringers buiten te houden, kan je kiezen voor een kattenluik met magnetische - of elektronische sleutel, die dan via de halsband of via een chip wordt bevestigd aan jouw kat.

Socialisatie

Tussen de leeftijd van 3 tot 8 weken ligt de eerste socialisatieperiode, de tweede loopt door tot wanneer de kat 14 à 16 weken oud is. Na minstens 7 weken mogen de kittens (volgens de wet) weg bij hun moeder, helaas worden ze vaak al vroeger verkocht aan kopers of wordt men voorgelogen over de werkelijke leeftijd.
Het is belangrijk dat je kitten afkomstig is van een fokker die aandachtig is geweest voor de socialisatie, en dat de moederkat het goede voorbeeld geeft. Ook zij moet goed gesocialiseerd zijn, aangezien ze een grote invloed heeft op het gedrag van haar kittens.

Een kat kan zeker gedrag aan- of afleren, en daarbij is het vooral belangrijk om consequent te zijn, en goed gedrag te belonen. Geef daarbij ook alternatieven waar de kat wél aan mag krabben, waar hij wél hogerop kan komen om te zitten, enzovoort. Bij slecht gedrag is een stemverheffing of in de handen klappen genoeg. Fysiek straffen wordt afgeraden, aangezien het vaak het probleemgedrag verergert, en het de relatie tussen jou en jouw kat zeker geen goed doet.

Hopelijk kunnen al deze tips jullie op weg helpen naar een fantastisch en gelukkig leven samen...
Marie-Jeanne is er alvast al goed aan begonnen!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie