Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • September 6th, 2022
  • Category: Belle

Patiënt van de maand september: Belle


Belle is een supersnoezig vrouwelijk konijntje van bijna 4 jaar oud. Zij komt al sinds ze klein was regelmatig langs op de praktijk voor gezondheidscontroles, haar sterilisatie, enkele kleinere gezondheidsklachten, ….maar gelukkig nooit iets ernstig.

Patiënt van de maand september

Belle


Belle is een supersnoezig vrouwelijk konijntje van bijna 4 jaar oud.
Zij komt al sinds ze klein was regelmatig langs op de praktijk voor gezondheidscontroles, haar sterilisatie, enkele kleinere gezondheidsklachten, ….maar gelukkig nooit iets ernstig.

Eind vorige maand kwam ze met haar bezorgde baasje langs omdat ze al een paar weken iets minder leek te eten. Ook was ze volgens haar eigenaar wat stiller en minder vrolijk dan gewoonlijk. Gelukkig was Belle nog maar een heel klein beetje gewicht kwijt, maar die klachten moesten toch grondig onderzocht worden.
Konijntjes zijn zeer delicate dieren dus bij klachten van verminderde eetlust, gaan we direct op zoek naar de oorzaak!

Eerst werd Belle tijdens de consultatie volledig onderzocht, maar daarbij werd niets abnormaal gevonden. Haar hart en longen klonken normaal, haar buik voelde erg soepel en was zeker niet pijnlijk. Ook haar ogen, oren, vacht zagen er allemaal goed uit. De snijtanden controleren ging vlot na opheffen van haar lippen. Deze zagen er prima uit.

Controle van de kiezen is altijd iets minder aangenaam voor een konijntje…Hiervoor moeten we met een metalen verlengstuk op onze otoscoop in de mond kunnen kijken. Gelukkig is Belle een relatief rustig konijntje en liet ze dit vlot toe.
In de mondholte werd meteen duidelijk waar het probleem zat: Belle had scherpe tandpunten (‘spikes’) onderaan, die zaten te prikken in haar tong.

Tandproblemen bij konijnen

Tandproblemen komen bij konijnen veel voor, mede door de bouw van hun gebit maar ook door de vaak niet correcte, te weinig vezelrijke voeding die ze krijgen.
Slechts weinig konijntjes hebben na enkele jaren nog een normaal gezond gebit. Hoewel de meeste dieren worden aangeboden voor ‘te lange snijtanden’, ligt het probleem doorgaans veel dieper in de mondholte, ter hoogte van de kiezen.

De meeste tandproblemen bij konijnen worden dus veroorzaakt door verkeerde voeding. Droogvoerkorrels zijn te weinig vezelrijk en bevatten teveel calorieën. Een konijn moet gedurende meerdere uren per dag kauwen op vezelrijk, caloriearm voer (gras, hooi en groenvoer) om de kiezen voldoende te laten slijten. Bij het geven van calorierijker voer vermindert de duur en de intensiteit van het kauwen. Zowel de kiezen als de snijtanden groeien immers levenslang door bij konijnen.
Het gevolg van onvoldoende slijtage van de kiezen is dat onder andere goedaardige zwellingen kunnen ontstaan aan de onderkaak. Soms zien we ook klachten aan de bovenkaak zoals een uitpuilend oog of neus- en/of ooguitvloei.
Ongelijkmatige slijtage kan ook leiden tot vorming van scherpe tandpunten die de weke delen in de mond (wang, tong) beschadigen. Dit is erg pijnlijk voor het dier, waardoor ze minder gaan eten en vermageren. Vaak kan ook een natte kin opgemerkt worden, door overmatig speekselen ten gevolge van de pijn.

Chirurgie

Deze pijnlijke situatie voor Belle moesten we zo snel mogelijk oplossen. We planden haar dus in voor een dagopname, want Belle moest hiervoor verdoofd worden.

Spikes linker onderkaak Belle

Spikes rechter onderkaak Belle

Eens Belle goed in slaap was, kon de mond met speciale sperders open gehouden worden. De kiezen liggen vrij diep en er is weinig plaats in de mond, dus het bijvijlen van de kiezen moet heel traag en voorzichtig aangepakt worden. Hiervoor wordt een speciaal traag-roterend boortje gebruikt, dat heel geleidelijk aan de scherpe punten verwijdert. Hierdoor komen de kiezen weer mooi vlak te staan.

Met een traag roterend boortje worden alle kiezen terug vlak gezet

Dezelfde dag mocht Belle terug naar huis en is ze direct beginnen eten. Door de ingreep is de pijn dan ook onmiddellijk verdwenen.

Preventief werd met de baasjes nog eens het voedingspatroon van Belle besproken: zoveel mogelijk vezelrijke voeding geven, zoals hooi, gras en groenvoer. Maximum 10% van wat Belle op een dag eet, mag bestaan uit korrels. Ook hebben we aangeraden om een 3-tal keer per jaar haar gewicht te laten opvolgen, zodat we tijdig kunnen ingrijpen als er gewichtsverlies is.

Hopelijk blijft Belle mits een verandering in haar voedingspatroon voor een lange tijd goed en hoeven we niet te snel weer in te grijpen.

We wensen Belle alvast veel kauwplezier!!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie