Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • January 24th, 2022
  • Category: Cody

Patiënt van de maand januari: Cody


Cody is een vrolijke franse bulldog, die als kleine pup werd aangekocht bij een particuliere kweker. Tegen dat hij 7 maanden oud was kreeg Cody echter meerdere typische gezondheidsproblemen die helaas gelinkt zijn aan zijn ras en lichaamsbouw.

Patiënt van de maand januari

Cody (deel 3)

Cody is een vrolijke franse bulldog, die als kleine pup werd aangekocht bij een particuliere kweker.
Tegen dat hij 7 maanden oud was kreeg Cody echter meerdere typische gezondheidsproblemen die helaas gelinkt zijn aan zijn ras en lichaamsbouw. Hij had sterk vernauwde neusgaten en bovenste luchtwegen (BOS-syndroom), beiderzijds een uitstulping van de klier van het 3de ooglid (cherry eye) én een zeer ernstige etterige ontsteking van de huid in zijn staartplooi (staartplooidermatitis).
Hij was ook niet meer zo vrolijk en goedgeluimd als in het begin en ‘beet’ letterlijk van zich af, doordat hij erg veel last en pijn ondervond van zijn aandoeningen.

Cody werd eerst grondig onderzocht, waarbij ook rx beelden werden gemaakt om zijn staartplooi radiografisch in beeld te brengen en te beoordelen hoe diep en ernstig deze is.

Er werd beslist dat Cody zijn aandoeningen zo snel mogelijk chirurgisch gecorrigeerd moesten worden, om de levenskwaliteit van de hond te verbeteren.
Vermits het hier over meerdere aandoeningen ging, werden 2 chirurgen én de operatiezaal een ganse voormiddag voor Cody gereserveerd, om hem van zijn kwaaltjes vanaf te helpen en te zorgen dat hij terug zijn vrolijke zelve kon zijn.

Aangezien de problematiek van Cody vrij uitgebreid is, werden zijn aandoeningen apart besproken en als laatste gaan we dieper in op het probleem van zijn staart.

Wat is staartplooidermatitis?

De basis van dit probleem is een misvorming van de laatste staartwervels. Deze zijn met elkaar vergroeid waardoor de staart weinig tot niet kan bewegen. Bovendien heeft de staart meestal de vorm van een ‘kurkentrekker’, waarbij het puntje vaak terug naar binnen groeit.

Op de RX opnames van Cody zijn staart is duidelijk te zien dat de laatste staartwervels misvormd zijn.

Hierdoor wordt het onmogelijk voor Cody om de huid onder zijn staart proper te houden.

Aangezien bij de meeste Bulldoggen rond de staart ook overmatige huid zit, worden er plooien gevormd waar vuil en vocht zich in nestelen. Op hun beurt zullen bacteriën en gisten hierin beginnen woekeren. Dit veroorzaakt enorme jeuk rond de anus.
Net als Cody, proberen honden deze jeuk te bestrijden door te proberen likken rond de staart en/of overmatig te schuren op hun achterste.
Hierdoor wordt het probleem alleen maar erger, want dan komen er ook nog eens kleine wondjes in de huid waardoor zich een ernstige, etterige huidontsteking kan ontwikkelen.

Geen wonder dat Cody zich niet lekker voelde, want dit is natuurlijk een zeer pijnlijk probleem.
In eerste instantie wordt geprobeerd om de infectie te behandelen met medicatie. Hiervoor gaven we Cody pijnstillers en antibiotica mee en ook het advies aan de eigenaar om de zone rond de staart te proberen ontsmetten en wassen.
Echter was dit zo pijnlijk voor Cody, dat dit laatste geen optie bleek.

Dus werd snel beslist om samen met het BOS-probleem en de cherry eye, ook zijn staartprobleem chirurgisch te behandelen.
Dit betekent dat de laatste staartwervels die naar binnen krullen moeten verwijderd worden, dus eigenlijk wordt een deel van de staart geamputeerd.

Hierbij word een ellipsvormige incisie gemaakt rond de huidplooi en wordt hierlangs de staart in de diepte losgemaakt.

Uiteindelijk blijft er enkel een klein staartje over, gevormd door de huid. Dit ziet er in eerste instantie een beetje vreemd uit, maar geloof ons: Cody zal enorm blij zijn met zijn nieuwe staartje!

Dit bleek ook op de controle: Cody had duidelijk geen last meer van zijn staartprobleem!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie