Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • July 29th, 2019
  • Category: Felke

Patiënt van de maand juli: Felke


Felke is een lieve zachtaardige kattin van 3j oud. Ze is een echte avonturier en gaat al eens graag op stap.

Patiënt van de maand juli

Felke

Felke is een lieve zachtaardige kattin van 3j oud. Ze is een echte avonturier en gaat al eens graag op stap. Op een dag kwam ze echter niet naar huis wat op zich al abnormaal is en zeker niet van haar gewoonte. Toen ze 2 dagen later op een ochtend plots toch aan de deur stond, werd al snel duidelijk dat ze iets had meegemaakt. Haar ganse buik en poot lagen open en Felke voelde zich duidelijk niet zo geweldig.

Naar de dierenarts

Met spoed naar de dierenarts dus, waar ze meteen opgenomen werd en onder narcose werd gebracht om haar wonden te inspecteren.
Die bleken helaas geen lachertje te zijn. Haar ganse buik was opengereten, van aan de navel tot tegen de anus. Daarbij was dus helaas ook de laatste 2 cm van haar urinebuis opengescheurd, waardoor de urine gewoon onderhuids liep. Bovendien was haar linker achterpoot ook zwaar toegetakeld en waren alle wonden sterk bevuild en geïnfecteerd.

Crius Dierenartsen Oudenaarde Patiënt van de maand

                                                                                  Felke haar onderkant en linker achterpoot zijn zwaar toegetakeld. 

Er volgde dus een operatie die enkele uren duurde, waarbij alle wonden grondig werden uitgekuist en gespoeld en de weefsels werden gereconstrueerd.

De urinebuis werd gesondeerd, waarna ze werd gehecht en er een stoma naar de huid werd gemaakt. Een erg delicate operatie doordat de urethra (urinebuis) slechts enkele millimeters diameter heeft en er zeer frequent complicaties optreden aangezien er urine door de urethra stroomt.

Felke buikwonde
Ernstige buikwonde met sondage van de urethra.
Felke poot
De wonden aan de poot worden gehecht.
Wonde gesloten
Alle defecten werden gereconstrueerd en gesloten.


Felke doorstond de operatie goed en bleef nog 3d gehospitaliseerd om opgevolgd te worden. Alles leek prima te gaan en na 3d kon Felke dus terug naar huis.

De controle

Thuis deed ze het goed, ze voelde zich prima en plaste goed. Toen ze nog eens 2d later echter op controle kwam bleek er vocht onderhuids te zitten en was haar achterhand bevuild met urine. Ook voelde ze zich die dag duidelijk slechter en wilde ze niet eten.

Felke werd weer onder narcose gebracht voor inspectie van het stoma, waarbij een kleine opening aan de onderzijde gevonden werd waar het stoma aan het loskomen was. De opening werd dichtgemaakt en er werd een blijf-sonde in de urethra geplaatst. Het onderhuids vocht werd naar het labo gestuurd voor analyse. Uit de laboanalyse bleek helaas dat het niet om wondvocht ging, zoals we even hoopten, maar inderdaad om urine die onderhuids terecht kwam.

Aangezien het stoma net opnieuw hersteld was, werd er besloten om Felke in hospitalisatie te houden met een blijf-sonde in de urethra, om zo de urethra de kans te geven te helen over de sonde, zonder dat er irritatie was door de urine.

Contraststudie

Na enkele dagen werd er dan een contraststudie uitgevoerd. Daarbij wordt er een contrastmiddel in de urethra ingebracht en kunnen we met radiografie eventuele lekkage zichtbaar maken. Na contraststudie werd helaas duidelijk dat het contrastmiddel onderhuids terecht kwam, wat betekent dat er dus nog steeds ergens een lek moest zijn.

Felke contrast

Naar de universiteit

Omdat er een vermoeden bestond dat het lek dieper in de bekkenholte lag, werd Felke doorgestuurd naar de faculteit Diergeneeskunde om onder handen genomen te worden door een specialist. Er werd een stuk van de bekkenbodem verwijderd om te ganse urethra te kunnen inspecteren en op zoek te gaan naar lekkage.

Het goede nieuws was dat er nergens een lek kon worden gevonden in de urethra en dat de urethra reeds zeer mooi geheeld was. De aanhechting van het stoma aan de huid was echter weer aan het loskomen. Het stoma werd dus losgemaakt, de wondranden opgefrist en een nieuwe aanhechting aan de huid werd gemaakt. Waarom het stoma aan het loskomen was, daar heeft de chirurg helaas geen verklaring voor.

Maar 3de keer goede keer: ruim 2 weken later gaat alles nog steeds prima en lijkt Felke stilletjes aan weer helemaal de oude te worden!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie