- August 11th, 2023
- Category: Filou
Patiënt van de maand augustus: Filou
Filou is een hele toffe Shi-Tzu van 8 jaar oud, die voor de eerste keer langskwam op de praktijk. De eigenaar wou hem eens algemeen laten onderzoeken, want het was een tijdje geleden dat hij nog eens door een dierenarts werd gezien. Dus werd Filou onderworpen aan een grondige controle!
Patiënt van de maand augustus:
Filou
Filou is een hele toffe Shi-Tzu van 8 jaar oud, die voor de eerste keer langskwam op de praktijk. De eigenaar wou hem eens algemeen laten onderzoeken, want het was een tijdje geleden dat hij nog eens door een dierenarts werd gezien. Dus werd Filou onderworpen aan een grondige controle!
Gelukkig werden er niet al te veel problemen vastgesteld, maar 1 ding was wel heel duidelijk: Filou had erg vuile tandjes. Zoals heel vaak het geval is, liet Filou zijn tanden niet poetsen door zijn baasje. Dus op een leeftijd van 8 jaar, is het dan ook niet abnormaal dat die mondhygiëne te wensen overlaat…
Wat is tandplak en tandsteen?
Na elke maaltijd blijft er wat voer aan de tanden van de hond of kat kleven. Deze vermengen zich met bacteriën en speeksel en vormen plaque. Als de plak niet wordt verwijderd, worden minerale bestanddelen van het speeksel afgezet en vormen ze een vaste laag die bekend staat als tandsteen.
Tandplak is te herkenen als een dun laagje bruin/geel beleg op het tandoppervlak, het vaakst eerst te zien ter hoogte van de tandvleesrand. Tandplak kan nog door de eigenaar zelf verwijderd worden. Dagelijks poetsen met een tandenborstel en speciale tandpasta voor honden/katten is de meest effectieve manier om de tandplak, die zich dagelijks ontwikkelt, te verwijderen.
Tandsteen is een dikkere, ruwere laag met heel veel bacteriën, waar nieuwe tandplak zich heel makkelijk op vasthecht.
Gingivitis en parodontitis
De grote hoeveelheid bacteriën in tandsteen veroorzaken pijnlijke ontstekingen van het tandvlees (gingivitis). Dit veroorzaakt vaak ook een vieze geur uit de muil. Bij inspectie in de muil is dan een rode onstoken tandvleesrand op te merken.
Als er niets aan de tandvleesontsteking gedaan wordt, kan de ontsteking ernstiger worden en zich uitbreiden naar dieper gelegen steunweefsel (parodontitis). Ontstekingen in dit steunweefsel rondom de tand leiden uiteindelijk tot tandrot en uitval van de tand. Ook kan deze ontsteking zich via de bloedbaan verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de lever, het hart, de gewrichten en de nieren.
Parodontitis is de meest voorkomende aandoening bij volwassen honden en katten, 9 op de 10 honden – 7 op de 10 katten lijden aan een vorm van parodontitis!
Het is een pijnlijke aandoening, maar jammer genoeg tonen de meeste huisdieren niet op tijd dat ze pijn hebben. Aan ons en aan de baasjes om deze aandoening vast te stellen en aan te pakken.
Dus ook bij Filou was er werk aan de winkel, zijn gebit zag er namelijk als volgt uit:
Door de dikke laag tandsteen, is niet te beoordelen hoe de tanden en het tandvlees er uitzien. Filou werd dus verdoofd en als eerste stap werd een detartratie uitgevoerd. Hierbij worden de grootste delen tandsteen met een speciale schraper verwijderd, om dan machinaal al de restjes tandsteen grondig weg te halen.
Eenmaal proper kunnen de tanden 1 voor 1 geïnspecteerd en beoordeeld worden op gaatjes (caries), pockets, terugtrekkend tandvlees, blootliggende wortels…
Op een tandenfiche worden alle afwijkingen genoteerd, zodat er een mooi overzicht onstaat van de problematiek in de mond. Hierop wordt ook aangeduid welke tanden er getrokken moeten worden.
Uiteindelijk moesten bij Filou reeds 6 tanden getrokken worden en werd een grondige gebitsreiniging uitgevoerd. Het eindresultaat mocht er wel wezen en vooral Filou was happy met zijn proper en niet-pijnlijk gebit!
Ook voor de eigenaar zullen de likjes en kusjes net iets aangenamer zijn 😉.
Tijdens een controle bezoekje een tweetal weken na de ingreep, wordt met de eigenaar besproken wat de beste manier is om de tandjes proper te houden en nieuwe tandplak te vermijden.
Dus Filou heeft ons een belangrijke les geleerd: merkt u mondgeur op bij uw geliefde viervoeter, dan zal een gebitsreiniging vermoedelijk aan de orde zijn!
Honden en katten die ingetekend zijn op ons VetPlan, krijgen ook jaarlijks 10% korting op deze reiniging!