- November 10th, 2023
- Category: Ariël
Patiënt van de maand november: Ariël
Ariël is een jonge Siberische Husky van 7 maanden oud. Ze is 1 van de 8 puppy’s van mama Akiya.
Patiënt van de maand november:
Ariël
Ariël is een jonge Siberische Husky van 7 maanden oud.
Ze is 1 van de 8 puppy’s van mama Akiya. Alle broertjes en zusjes vonden een warme thuis maar knappe Ariël was de uitverkorene om in het gezin van Kim, Matthias en Quinn te mogen blijven. Met de andere 2 husky’s (mama Akiya en tante Misty) én Duitse Herder Birdie al een heuse roedel. En dan kan het er natuurlijk soms al eens onstuimig aan toe gaan.
Begin september belde Kim omdat Ariël een wonde op haar hoofdje had. Wat er precies gebeurd was wist ze niet. Het leek wel een tandafdruk, misschien een beetje te ruw gespeeld?
Ariël kwam op controle, de wonde werd geschoren, gereinigd en ontsmet. Haar hoofdje stond erg gezwollen en er kwam etterig vocht uit de wonde dus werd ze behandeld met antibiotica en ontstekingsremmers. Alles genas vlotjes en klaar is kees. Of dat dachten we toch…
Eind september belde Kim terug: plots stond er opnieuw een bol, op dezelfde plaats waar voordien het wondje had gezeten. Ook verscheen er de dag erop weer een gaatje waar vocht uit kwam. Opnieuw op medicatie dus en opnieuw leek de wonde vlot te genezen.
Exact 4 weken later belt Kim voor de 3de keer: de wonde was opnieuw open gegaan. Dit is uiteraard niet normaal, een wonde die mooi geneest en nadien telkens opnieuw terug open gaat…. dat moet een reden hebben. Mogelijke redenen zijn bijvoorbeeld resistente infecties of vreemde voorwerpen. Dus werd er geadviseerd om Ariël te verdoven en de wonde te exploreren op zoek naar de onderliggende oorzaak.
Wat is een fistel?
Een fistel is een gang of een tunnel onder de huid. Het is een buisvormige structuur. Een fistel kan ontstaan na een ontsteking. Er ontstaat onder de huid een holte gevuld met pus. Dit wordt een abces genoemd. Een abces is feitelijk een verdediging van het lichaam die infecties of binnengedrongen vreemde voorserpen zoals bv houtsplinters inkapselt. Zo'n abcesholte breekt meestal door naar de huid, en dan ontstaat er een tunnelvormige verbinding naar buiten. Huidcellen kunnen de tunnel ingroeien zodat er een buis ontstaat die aan de binnenkant helemaal bekleed is met huidcellen. Als dat gebeurt blijft de verbinding meestal bestaan, en zo'n blijvende verbinding wordt een fistel genoemd. De enige behandeling van een fistel is chirurgie waarbij de volledige fistelgang weggenomen wordt.
Terug naar Ariël
Ariël kwam dus voor de 3de keer binnen.
Deze keer werd ze verdoofd en werd ze klaargemaakt voor chirurgie. De wonde tussen haar ogen was wel weer mooi dicht maar in de diepte was er een duidelijke streng te voelen die doorliep tot op haar neus.
De huid werd over de ganse lengte van de zwelling geopend.
In de diepte was er een dikke streng granulatieweefsel te zien doorlopend tot op de neus. De ganse verdikte massa werd mooi los geprepareerd en in zijn geheel weggenomen waarna ze geopend werd. Er was een duidelijke fistelgang te zien met op het einde een zakje (abces) gevuld met etter en daarin een vreemd voorwerp: een houtsplinter!
We hadden de boosdoener dus gevonden...
Ariël doet het ondertussen prima.
De wonde is mooi aan het genezen en deze keer hopelijk voorgoed.
Hoe die houtsplinter in haar hoofd terecht kwam zal echter voor altijd een raadsel blijven….