Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • September 5th, 2023
  • Category: Senior

September is de maand van de senior.


In september worden onze oudjes ('senioren') nog eens extra in de kijker gezet.

senior

September is de maand van de senior!

Wanneer spreken we van een senior?

Onze huisdieren worden steeds ouder. Gelukkig maar, want ze zijn tenslotte onze beste vrienden. Over het algemeen is een kat vanaf een jaar of 10 senior en de hond vanaf een jaar of acht, waarbij we wel willen vermelden dat kleine hondenrassen later senior worden dan grote. Zo is een Duitse Dog van 6 jaar al op leeftijd, en een Yorkshire terriër pas vanaf 12 jaar.
Dit wil absoluut niet zeggen dat ze daarom oud en versleten zijn, maar wel dat er stilletjes aan kleine of grotere kwaaltjes kunnen optreden en dat we bepaalde dingen toch een klein beetje extra in de gaten gaan houden.

Waarom een seniorencheck bij oude hond of kat?

Ouderdom komt met gebreken, maar soms sluipen de problemen er langzaam in en hebben wij dit niet in de gaten. Net als mensen kunnen ook huisdieren ouderdomsgebreken krijgen zoals artrose, verminderde nier- of leverfunctie, suikerziekte, gebitsproblemen, dementie, hartproblemen of een te hoge bloeddruk.
Het vroegtijdig opsporen van deze ouderdomskwaaltjes bij uw oude hond of kat (onze ‘senioren’) voorkomt erger en vergroot de kans op een lang en gelukkig leven.

Ouderdomskwaaltjes

Enkele wetenswaardigheden:
• Chronische nierziekte, suikerziekte en een verhoogde schildklierfunctie zijn typische ouderdomskwalen waarmee katten maanden rondlopen vooraleer symptomen opgemerkt worden.
• Oudere honden kunnen lijden aan nierkwalen, suikerziekte, een verminderde schildklierfunctie en een abnormale bijnierfunctie.
• Kanker vooral van lymfeklieren en verwante organen is een vaak voorkomende aandoening bij de oudere hond of kat.

Seniorscreening

Een jaarlijkse screening van de oude hond of kat is aanbevolen vanaf 7 à 8 jaar.
Daarbij wordt er vooral aandacht besteed aan de algemene gezondheidstoestand, gebit, ogen, oren, hart, gewrichten,....en wordt een bloedname sterk aangeraden om leeftijdsgerelateerde aandoeningen op te sporen (seniorprofiel).

Seniorprofiel in-huis labo Idexx

Gezondheidsscreening voor de oudere hond en kat.
Is uw hond of kat ouder dan 7 jaar?
Spoor via een eenvoudige bloedname leeftijdgerelateerde aandoeningen vroegtijdig op. Bij een seniorprofiel worden alle mogelijke aandoeningen uitgebreid onderzocht. Dankzij het in-huis labo van Idexx hebben we enkel uren later reeds een volledig bloedprofiel van uw dier in handen.

Vroege diagnose, betere prognose!CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie