Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • October 23rd, 2023
  • Category: Bruce

Patiënt van de maand oktober: Bruce


In de eerste week van september kwam plots een klant van ons binnen met een heel klein rood katertje in haar handen. Dit klein, piepend, hulpeloos kitten had ze net gevonden in de velden, terwijl ze onderweg naar huis was met de fiets.

Patiënt van de maand oktober:

Bruce

In de eerste week van september kwam plots een klant van ons binnen met een heel klein rood katertje in haar handen.
Dit klein, piepend, hulpeloos kitten had ze net gevonden in de velden, terwijl ze onderweg naar huis was met de fiets.

Onze klant was vastbesloten dit kleine wezentje te helpen! Daarom kwam ze rechtstreeks naar ons om te vragen hoe ze dit best kon aanpakken.
Eerst werd het kitten aan een klein onderzoekje onderworpen en wat bleek: het beestje was amper een dagje oud, het navelstrengetje hing er nog aan en was nog niet opgedroogd.
De klant had goed rondgekeken op de vindplaats, maar er was geen spoor van een moederdier of andere kittens. Dus ofwel was het kitten uitgezet ofwel verstoten door de moeder…

Assistente Elisabeth gaf het kitten onmiddellijk een eerste flesje, want het was duidelijk dat dit wezentje uitgehongerd was! Hij slokte direct enkele milliliter melk van de papfles binnen.
Maar wat stond deze klant nu precies te wachten de komende weken? Wat betekent het om een kitten met de papfles op te voeden?

Moederloze kittens

Een moederloos kitten opvoeden is dankbaar werk, maar erg tijdrovend en brengt vaak de nodige problemen met zich mee. Het lukt ook niet altijd om zo een kitten te redden, want ze zijn enorm kwetsbaar!

Het is zeer belangrijk om het kitten een warme en schone leefomgeving te kunnen aanbieden.
Het diertje moet volgens een strikt schema kunnen gevoederd worden. Zeker de eerste 2-3 weken is dit heel intensief, want de voedingen lopen ook 's nachts door!
Daarnaast moet ook het plassen en ontlasten gestimuleerd worden en goed opgevolgd, want dit doet zo een pasgeboren kitten nog niet zelfstandig.

Onderkoeling, ondervoeding en uitdroging zijn drie grote gevaren voor moederloze kittens. Dus alert blijven is heel belangrijk, want een kitten is zeer kwetsbaar en kan op korte tijd erg ziek worden en overlijden.

Hoewel onze klant super gemotiveerd was, had ze deze taken heel erg onderschat en lukte het niet om de zorg voor dit kitten te combineren met een job en gezin. Radeloos kwam ze na 3 dagen terug, want het kitten piepte constant. Het was duidelijk dat er iets mis was. Na onderzoek hadden we snel door wat er aan de hand was. Het kitten had een bol hard buikje en had inderdaad nog niet zelfstandig mest gemaakt. Eetlust was geen probleem geweest, dus hij was geconstipeerd.

Na overleg met onze klant, hebben wij met de praktijk de zorg voor het kitten overgenomen. Met een warm badje en buikmassage slaagden we erin om hem zijn eerste kakatje te laten doen. De eerste nacht verliep wat moeizaam omdat hij toch wat last had van krampjes, maar nadien voelde hij zich vlug beter.

Bruce

We stelden een schema op, zodat we de taken wat konden verdelen en dat het haalbaar bleef.
Al vlug werd het kitten BRUCE gedoopt 😊.
Hij kreeg een lekker warm nestje in een transportbakje en een knuffelkat om zich tegen te nestelen. Overal waar wij gingen, ging onze Bruce mee! Om de paar uur ( de eerste 2 weken dus dag én nacht) smulde hij van zijn flesje, zijn buikje werd gemasseerd en al snel lukte het vlot om pipi en kaka te doen.

Tussendoor genoot hij van heerlijke slaapjes en dag per dag zagen we hem groeien.
Na ongeveer 2 weken begonnen zijn oogjes open te gaan en zou hij al eens voorzichtig wat beginnen rondstappen, net als een baby die zijn eerst stapjes zet.
Hij kreeg heel veel knuffels van ons en de mensen van onze gezinnen, die dit toch ook een heel speciale periode vonden.

Uiteindelijk kon Bruce na 4 weken zelfstandig eten en was het tijd om ‘onze grote jongen’ een permanente thuis aan te bieden.

Hij heeft zijn gouden mandje gevonden bij de ouders van onze assistente Elisabeth!
We horen dus nog constant hoe goed hij het doet en hoe flink hij is. Zijn eerste zelfstandig plasje deed hij heel flink op de kattebak. Ook met de hond van het gezin klikt het heel goed, dus zij zal hem hopelijk een beetje mee helpen opvoeden de komende maanden.

Wij zijn toch stiekem heel fier op onze prestatie en op ‘onze Bruce’.
Maar voor onze slaapkwaliteit hoeft zo een papfleskitten niet al te vaak te passeren 😉.

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie