Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • May 24th, 2022
  • Category: Pisu

Patiënt van de maand mei: Pisu


Pisu is een mooie Perzische kattin van 11 jaar oud. Ze kwam naar de praktijk omdat ze zich al een paar dagen slecht leek te voelen en amper nog wou eten of drinken. Haar baasjes waren uiteraard erg bezorgd om haar.

Patiënt van de maand mei

Pisu

Pisu is een mooie Perzische kattin van 11 jaar oud. Ze kwam naar de praktijk omdat ze zich al een paar dagen slecht leek te voelen en amper nog wou eten of drinken. Haar baasjes waren uiteraard erg bezorgd om haar.

Tijdens het klinisch onderzoek bleek dat ze extreem futloos was en uitgedroogd. Ook voelden we een relatief grote massa in haar buik.
Pisu werd daarom gehospitaliseerd voor infuustherapie en verder onderzoek.
Het bloedonderzoek wees uit dat Pisu bloedarmoede had en een uitgesproken ontstekingsbeeld.

Vervolgens werden er radiografieën genomen en aansluitend werd een echografisch onderzoek van de buik uitgevoerd. Daarop was te zien dat haar baarmoeder sterk uitgezet was en gevuld met vocht. Een operatie drong zich dus op. Na overleg met de baasjes werd besloten om Pisu haar aangetaste baarmoeder en eierstokken chirurgisch te verwijderen.

Tijdens de operatie bleek dat één van beide baarmoederhoornen verschillende malen rond haar as was gedraaid. Dit noemen we een baarmoeder- of uterustorsie. Aangezien kattinnen sinds een aantal jaren verplicht gesteriliseerd moeten worden, is dit iets wat we slechts zeer uitzonderlijk zien. Pisu bleek ook drachtig te zijn, wat vermoedelijk de baarmoedertorsie heeft veroorzaakt.

In het geval van een uterustorsie moeten we de kattin wel steriliseren en op die manier de dracht beëindigen. Door de torsie ontwikkelen zich immers bloedklonters in de afgesnoerde bloedvaten en toxines in het getordeerde orgaan. Mochten we enkel de hoorn terug in de normale positie draaien dan komen deze toxines en/of bloedklonters vrij in het lichaam. Beiden kunnen ernstige problemen geven voor de gezondheid van de kattin en zelfs levensbedreigend zijn.

Na herhaalde zwangerschappen verweken de ligamenten of ophangbanden van de uterus. Door het slapper worden van deze ligamenten bij Pisu, kon de hoorn waar er twee kittens in zaten zich om haar as draaien. Zo werd de bloedtoevoer naar deze kittens belemmerd en overleden ze helaas in de afgesnoerde baarmoederhoorn.

Pisu herstelde de eerste dagen zeer moeizaam en werd nog enkele dagen verder gehospitaliseerd. Jammer genoeg was er toch een bloedklonter terecht gekomen in één van de bloedvaten van haar rechter achterpoot waardoor deze deels verlamd was. Na een paar dagen infuus en met de juiste medicatie mocht PIsu uiteindelijk naar huis om thuis verder te revalideren.

Ondertussen geniet ze samen met haar baasjes terug van het zonnetje in de tuin.
Haar rechter achterpoot is nog niet helemaal terug in orde maar ze het gevoel in haar pootje begint wel stilletjes aan terug te komen. Ze heeft nog een lang herstel voor de boeg maar het evolueert gunstig en ze zal vermoedelijk weldra weer haar beide achterpoten volledig kunnen gebruiken.

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie