Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • May 8th, 2023
  • Category: Lena

Patiënt van de maand mei: Lena


Lena en Toepie zijn twee konijntjes die samenwonen. De baasjes adopteerden Lena onlangs zodat Toepie niet meer eenzaam zou zijn na het overlijden van zijn vriendinnetje Pluisje.

Patiënt van de maand mei:

Lena

Lena en Toepie zijn twee konijntjes die samenwonen. De baasjes adopteerden Lena onlangs zodat Toepie niet meer eenzaam zou zijn na het overlijden van zijn vriendinnetje Pluisje.

Konijnen zijn echte groepsdieren, daarom hou je er best minimum twee. Je kan echter niet zomaar twee willekeurige konijnen bij elkaar plaatsen want ze komen helaas niet altijd overeen. Zo is de kans groot dat twee mannetjes of twee vrouwtjes gaan vechten eens ze volwassen zijn. Daarom kies je beter voor een combinatie van een mannetje en een vrouwtje. Soms echter zijn er te grote karakterverschillen waardoor het gewoonweg niet klikt.

Lena is niet altijd even sociaal en zoekt Toepie op om ruzie te maken. Als gevolg daarvan hebben zowel Lena als Toepie al wel eens een wonde.
Bij de laatste vechtpartij liep Lena een wonde op aan haar ooglid. De wonde stopte gelukkig snel met bloeden, maar de baasjes kwamen wel op controle om de wonde te laten nakijken.

Wonden aan de oogleden kan je niet gewoon laten genezen. Het is heel belangrijk dat er een goed oogonderzoek wordt gedaan om letsels aan de ogen zelf op te sporen. Daarna moet de wonde altijd gehecht worden zodat er nadien geen letsel aan het hoornvlies ontstaat door wrijving van de wondranden.

Bij het voorbereiden van Lena haar wonde voor de chirurgie merken we dat de wonde veel groter en dieper was dan oorspronkelijk gedacht. Gelukkig was haar oog zelf onbeschadigd. De wondranden werden gereinigd en opgefrist. Met een speciale hechttechniek worden de wondranden bij elkaar gebracht. Op die manier ontstaat er zo min mogelijk littekenweefsel dat tegen het hoornvlies van het oog zou kunnen schuren.

Uiteraard kreeg Lena ook nog pijnstilling en antibiotica. De antibiotica zijn erg belangrijk want in bijtwonden zitten heel veel kiemen. Op deze manier voorkomen we abcesvorming en garanderen we een betere genezing.

Ook kreeg Lena een kraag om zodat ze niet aan de wonde kon krabben. Voor konijnen kiezen we een flexibele kraag zodat Lena vlot kan rondhuppelen en eten.

Na twee weken kwam Lena samen met Toepie langs voor een controle. De wonde zag er heel erg mooi uit. Jammer genoeg klikt het nog altijd niet tussen beide konijnen. Daarom gaan de baasjes van Lena en Toepie nu op zoek naar een oplossing voor hen allebei zodat er geen grote vechtpartijen meer zullen zijn in de toekomst.

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie