Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • July 2nd, 2021
  • Category: Jeanne

Patiënt van de maand juli: Jeanne


Jeanne, een enthousiast dwergpoedeltje van 2 jaar oud, gaat supergraag op stap met haar baasjes.

Patiënt van de maand juli

Jeanne

Jeanne, een enthousiast dwergpoedeltje van 2 jaar oud, gaat super graag op stap met haar baasjes.
Onlangs gingen ze wandelen in de buurt van hoge grassen. De dag erop begon Jeanne te likken aan haar teentjes, nam ze geen steun meer op dat pootje en mochten haar baasjes er niet meer aankomen omdat het zo pijnlijk was.

Bij nader onderzoek op de praktijk bleek dat er een sterke zwelling zat tussen haar zool kussentjes.
Na spoelen en ontsmetten konden wij er uiteindelijk een héél vervelende grasaar uithalen!!

Hoog gras is voor honden heerlijk om door te lopen en te snuffelen. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange tot lange haren.
Controleer je hond na elke wandeling op de plekken waar de grasaren zich graag hechten. Zo voorkom je veel narigheid.

Grasaren met weerhaakjes

Grasaren zijn harige, waaiervormige delen van rijp gras die je in de zomermaanden overal tegenkomt. De scherpe uiteinden dienen als weerhaakjes, zodat de graszaden in de vacht van je dier blijven hangen en zo over grote afstanden verspreid worden. Hoewel dit allemaal onschuldig lijkt, kan jouw hond zich er lelijk aan verwonden.

Elk contact met grasaren is mogelijks gevaarlijk. Deze aren kunnen immers ingeademd worden en zich in de neus, luchtpijp of longen vastzetten, ze kunnen in de ogen of oren terechtkomen of zich vastzetten in de huid of voetzooltjes. Wanneer deze aren niet meteen worden verwijderd, kunnen ze zware ontstekingen veroorzaken.

Favoriete plekken en symptomen van grasaren

Welke symptomen jouw hond krijgt, is afhankelijk van de plaats waar de grasaar zich heeft vastgezet.

Wanneer de grasaar zich in de neus bevindt, zal de hond frequent niezen en met zijn poot over zijn neus wrijven. De neus kan bloeden en na verloop van tijd ontstaat er etterige neusvloei. Als de grasaar zich in de diepere luchtwegen heeft vastgezet, zal de hond hoesten en ziek worden. Hij kan hiervan zelfs een longontsteking oplopen die fataal kan zijn indien de grasaar niet tijdig wordt verwijderd.

Grasaren komen vaak in de oren van honden terecht. Door de weerhaakjes gaan ze steeds dieper en kunnen ze het trommelvlies perforeren. Deze honden schudden onophoudelijk met hun hoofd, houden vaak hun hoofd schuin en hebben duidelijk pijn. Onbehandeld leidt dit tot een zware oorontsteking en eventueel doofheid.

Ook achter het derde ooglid kunnen grasaren zich vastzetten. De honden knijpen hun ogen dicht, hebben tranende ogen en wanneer de aar niet tijdig verwijderd wordt, kan dit leiden tot permanente schade aan de oogbol of verlies van het oog.

Door de scherpe uiteinden en weerhaakjes, kunnen de aren zich zelfs een weg door de huid boren. Omdat ze door de weerhaakjes slechts één richting uit kunnen, komen ze steeds dieper in de weefsels terecht en zorgen daar voor abcessen.
Grasaren kunnen eender waar op de huid zitten, maar tussen de tenen, zoals bij Jeanne, is een vaak voorkomende plaats.

                                                    Grasaar in oog hond

                                               Pootje Jeanne met grasaar

Behandeling

Als er een probleem is met een grasaar, dan zal dit niet vanzelf over gaan. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de aar op te sporen is.
Soms, als hij nog niet diep zit en de hond niet erg pijnlijk reageert, lukt het om de grasaar zonder verdoving te verwijderen. In de meeste gevallen is het echter nodig de hond eerst onder narcose te brengen.

Preventie

Het hoeft natuurlijk niet zo ver te komen. Door grasaren vroegtijdig op te sporen, bespaar je je hond heel wat ongemakken. Wanneer je hond een lange of halflange vacht heeft en hij of zij heeft door het hoge gras heeft gelopen, controleer dan altijd de vacht op de aanwezigheid van grasaren.
Controleer na elke wandeling alle mogelijke plekken waar grasaren zich graag hechten, zoals de huid tussen de tenen, op de kop (ogen, neus en oren) en de huidplooien rond voor- en achterpoten.

                                               De grasaar van Jeanne :-)

Bij Jeanne viel het al bij al nog mee en na even wat prutswerk konden we het vervelende aar gelukkig zonder verdoving verwijderen.

Met een kleine kuur ontstekingsremmers is ze er ondertussen al weer helemaal bovenop en gaat ze weer vrolijk wandelen.
Maar, niet meer in de buurt van hoge grassen!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie