- November 4th, 2024
- Category: Parasieten
November: vlooien, ze zijn er nog steeds!
Vergis je niet: het is niet omdat het weer wat guurder wordt en de temperaturen dalen dat we ervan verlost zijn. Integendeel: de vlooien zijn weer volop aanwezig en zorgen voor de nodige overlast voor uw huisdier!
November: vlooien, ze zijn er nog steeds!
Vlooien
Vergis je niet: het is niet omdat het weer wat guurder wordt en de temperaturen dalen dat we ervan verlost zijn.
Integendeel: de vlooien zijn weer volop aanwezig en zorgen voor de nodige overlast voor uw huisdier!
Vlooien zijn kleine, bruine, zijdelings afgeplatte parasieten met krachtige springpoten.
Vlooien kunnen vaak (maar zeker niet altijd) leiden tot heftige jeuk en krabben. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine vlugge insecten vaak moeilijk te vinden.
Cyclus van de vlo
Er komen bij onze huisdieren twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor, ook bij honden.
Een volwassen vlo is een parasiet die zonder de gastheer slechts enkele dagen kan overleven. Voor het overleven en voor de voortplanting heeft de vlo regelmatig een bloedmaal nodig. Binnen 24 uur na paring legt de vrouwelijke vlo tientallen (20-45) eitjes. Deze eitjes vallen van de gastheer en komen in de omgeving terecht. Binnen 2-10 dagen ontwikkelen de eitjes zich verder tot larven. Deze larven schuwen het licht en kruipen weg in of onder tapijten, vloerbekleding, kieren en spleten. Ze leven van afval, van de ontlasting van volwassen vlooien en huidschilfers. Na drie vervellingen vormen de larven een cocon waarin ze zich tot volwassen vlo ontwikkelen. In dit stadium is de parasiet zeer resistent, wat hem toelaat tot 1 jaar te overleven. De vlo komt uit de cocon onder invloed van temperatuur en trillingen in de omgeving, wat voor de vlo het signaal is dat er een geschikte gastheer in de buurt is. Dit is de reden dat er vaak een plaag ontstaat na een periode van afwezigheid (bijvoorbeeld na een vakantie). Deze vlooien gaan op zoek naar een gastheer voor een bloedmaaltijd, waarna de hele cyclus opnieuw begint. Onder ideale condities duurt de gehele cyclus zo’n 2-3 weken.
Wist u dat?
Uit onderzoek is gebleken dat 95% van de vlooienpopulatie zich in de omgeving bevindt en slechts 5% van de vlooien op het dier aanwezig is.
Slechts 1-10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien en meer dan 90% uit eitjes, larven en coconnen. De volwassen vlooien op uw huisdier zijn dus slechts het ’topje van de ijsberg’.
Vlooien herkennen
Vlooien komen vooral voor in de zomer en herfst maar kunnen ook gedurende de rest van het jaar problemen veroorzaken.
Vlooien zijn lichtschuw en vliegensvlug. Ze kruipen diep weg in de vacht, waardoor ze bij sommige dieren lastig te vinden zijn. Om te controleren of uw huisdier vlooien heeft kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Soms zult u met deze kam vlooien uit de vacht kammen. Is dat niet het geval, ga dan op zoek naar zwarte korreltjes in de vacht. Deze zwarte korreltjes zijn de uitwerpselen van vlooien. Vlooienontlasting is ongeveer 1 mm lang, zwart en kommavormig. Wanneer ze nat gemaakt wordt kleurt ze rood (verteerd bloed in de ontlasting van de vlooien).
Symptomen
Vlooien veroorzaken in de meeste gevallen jeuk, maar dit is zeker niet altijd overduidelijk. Jeuk kan zich uiten in krabben, maar sommige dieren kunnen ook plots uit hun slaap opspringen of gaan bijten ter hoogte van de achterhand. Daarnaast kunnen op de huid kleine rode vlekjes waarneembaar zijn, kunnen kale plekken ontstaan of korstjes (vaak lage rug en staartbasis).
Dieren met een vlooienallergie zijn allergisch voor het speeksel van vlooien en zullen hier bijzonder veel last van hebben. Een enkele beet van een vlo is reeds voldoende om zeer erge jeuk te veroorzaken.
Bij honden kan de jeuk in sommige gevallen zo erg zijn dat ze open wonden veroorzaken door zichzelf continu te likken en bijten, vaak net boven de staartbasis (hot-spot).
Bij katten is een vlooienallergie te herkennen aan tientallen korstjes die over de hele rug voelbaar zijn.
Wanneer een puppy of een kitten een zware vlooienbesmetting heeft kan er zelfs bloedarmoede optreden.
Vlooien kunnen daarnaast ook drager zijn van de lintworm. Door het likken van de vacht kan uw huisdier zich op die manier ook met lintwormen besmetten.
Therapie en preventie
Als uw hond of kat vlooien heeft, gaat u best zo snel mogelijk behandelen. Het is van belang om alle honden en katten in een huishouden gelijktijdig te behandelen.
Aangezien het grootste deel van de vlooien (95%) zich juist in de omgeving bevindt, is het van doorslaggevend belang deze ook goed aan te pakken! Stofzuigen verwijdert eieren en larven en de trillingen stimuleren het vrijkomen van jonge vlooien uit cocons waardoor ze worden blootgesteld aan de daaropvolgende insecticide behandeling.
Alle dekentjes, manden en beddegoed wassen op hoge temperatuur (>60°) om eitjes en larven te doden.
Aanvullend kan er nog een omgevingsspray gebruikt worden, zoals de Indoor spray.
Afhankelijk van de ernst van de besmetting kan het langere tijd duren voordat een vlooienprobleem volledig onder controle is. Er wordt geadviseerd om bij een vlooienbesmetting uw dier en omgeving gedurende minstens 6 maanden achtereen te behandelen. Aangezien vlooien ook lintworm kunnen overbrengen, is het ook belangrijk om uw dier tegen lintworm te behandelen.
Helaas komen vlooien het hele jaar door voor, dus ook in de winter. Aangezien we in de winter de verwarming aanzetten, vormt dit een prima klimaat voor vlooien. Dit betekent dat de behandeling ook in de winter doorgezet moet worden.
Anti-vlooienmiddelen
Anti-vlooien middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van pipetten, halsbanden, tabletten, sprays en shampoo. Helaas zijn niet alle produkten die vrij verkrijgbaar zijn in de winkel even effectief, dus informeer hiervoor eerst bij uw dierenarts!
Spot on (pipet)
Pipetten tegen vlooien zijn het best bekend. Deze producten dienen op de huid te worden gedruppeld, bij voorkeur tussen de schouderbladen of in de nek zodat het dier er zelf niet aan kan. Veel produkten zijn tegelijkertijd ook werkzaam tegen teken.
De werkzaamheid van de meeste pipetten is 4 weken. Tegenwoordig zijn er ook pipetten beschikbaar met een werkingsduur van 12 weken of 3 maanden!
Let op: middelen voor honden mogen niet toegediend worden aan katten. Permethrin, de werkzame stof die in sommige pipetten voor honden worden gebruikt, is giftig voor katten!
Voorbeelden van spot on producten: Felpreva, Nexgard, Vectra, Stronghold, Bravecto, Broadline, .....
Vlooienband
Een zeer effectieve vlooienband voor zowel hond als kat is de Seresto. Deze vlooienband is tot 8 maanden werkzaam en biedt tevens bescherming tegen teken.
Tabletten
Heel handig zijn ook de tabletten tegen vlooien en teken, zoals Credelio voor de kat of NexGard en Simparica voor de hond. Deze hebben een werkingsduur van 1 maand. Bravecto voor de hond heeft een werkzaamheid van 3 maanden.
Spray
Het gebruik van een spray, zoals de Frontline spray of Effipro spray is voornamelijk geschikt voor het gebruik bij pups en kittens waarbij nog geen pipet of andere middelen toegediend kunnen worden i.v.m. leeftijd en/of gewicht.
Shampoo
Er zijn voor honden ook diverse shampoos tegen vlooien verkrijgbaar. Deze zijn echter alleen geschikt als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien, omdat ze slechts heel korte tijd werkzaam zijn en dus geen volledige bescherming bieden.