Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • March 7th, 2022
  • Category: Gebit

Maart is de maand van de gebitsverzorging!


De Maand van de Gebitsverzorging is een jaarlijks terugkerend fenomeen om aandacht te vragen voor een gezond gebit voor alle honden en katten.

Gebit

Maart is de maand van de gebitsverzorging!

Het belang van een gezond gebit

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt. Daarom vragen we elk jaar in maart aandacht voor dit probleem tijdens de Maand van de Gebitsverzorging. Maar natuurlijk verdient het gebit van je hond of kat ook de rest van het jaar alle aandacht!

Om het belang van een gezond gebit nog eens extra in de kijker te zetten geven wij gedurende de maand maart bij iedere gebitsbehandeling een gratis vingertandenborstel cadeau!

Gebitsproblemen

Een van de belangrijkste oorzaken van gebitsproblemen bij de hond en de kat is de vorming van tandplaque & tandsteen. Deze worden in de mondholte voortdurend gevormd door bepaalde bestanddelen in het speeksel. Dit vormt uiteindelijk een dun, plakkerig laagje op de tanden en/of kiezen.
Dit laagje noemen we tandplaque en dit bevordert de groei van bacteriën, wat weer kan leiden tot ontstekingen aan het tandvlees (gingivitis). Deze ontstekingen zijn één van de belangrijkste oorzaken van slechte adem bij de hond of kat. Indien u de tandplaque niet dagelijks verwijdert zal deze zich omvormen tot tandsteen. Als u dit niet behandelt kan het zo zijn dat de ontstekingen zich verder uitbreiden onder het tandvlees naar het gebitsondersteunende weefsel. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten en kunnen er zelfs ontstekingen ontstaan elders in het lichaam.

Gebitsproblemen bij de hond

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden. Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om de oorzaken te kennen, de symptomen te herkennen en te weten welke rol gebitsverzorging kan spelen in het verminderen van gebitsproblemen.
In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen.
Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Waar tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je hond schoon te houden.

Hoe kun je gebitsproblemen bij je hond herkennen?
Hoewel een groot aantal honden last heeft van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om de gebitsproblemen te herkennen bij jouw hond. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat je hond minder veel eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat honden van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen bij jouw hond. Ook een bruine aanslag op de tanden van je hond wijst in veel gevallen op gebitsproblemen. Tenslotte zal je hond zich in sommige gevallen anders gedragen, bijvoorbeeld afstandelijker. Als je hond last heeft van één of meerdere genoemde kenmerken, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole en eventuele verdere behandeling.
Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om het gebit schoon en gezond te houden.

Gebitsproblemen bij de kat

Ongeveer 90% van de baasjes denkt ten onrechte dat het gebit van hun kat gezond is.
Gelukkig kan een goede verzorging van het gebit van je kat de kans op gebitsproblemen verminderen!
Vaak worden de tandproblemen bij je kat veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op lange termijn kan leiden tot ernstige klachten zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit van je kat schoon te houden.

Hoe kun je gebitsproblemen bij je kat herkennen?
Er zijn meerdere manieren om gebitsproblemen bij je kat te herkennen. Onterecht wordt vaak gedacht dat katten van nature een slechte adem hebben. In sommige gevallen kan deze slechte adem echter wijzen op gebitsproblemen bij je kat. Daarnaast kan het voorkomen dat je kat minder eetlust heeft en droge brokjes laat liggen door de harde textuur. Ook bruine aanslag op de tanden van je kat kan een duidelijke aanwijzing zijn voor mogelijke gebitsproblemen. Tenslotte is het soms mogelijk om gebitsproblemen af te lezen aan het gedrag, bijvoorbeeld wanneer je kat zich afstandelijker gedraagt. Wanneer één of meerdere van deze kenmerken aanwezig zijn bij jouw kat, is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.
Gebitsproblemen bij je kat kun je helpen voorkomen door het gebit van je kat dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen bij katten blijkt in de praktijk vaak lastig voor baasjes. Maar speciale voeding of gebitsverzorgende producten kunnen helpen de opbouw van tandplak bij katten te verminderen.

Gebitsverzorgingsprodukten

Hieronder treft u een greep uit ons assortiment aan gebitsverzorgingsprodukten aan:


*Vet Aquadent

Vet Aquadent is een smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak, tandsteen en slechte adem bij de hond en kat. Het bevat de werkzame stof xylitol. Xylitol remt de bacteriegroei in de mond en verhindert daardoor de opbouw van tandplak. Daarnaast remt xylitol de vorming van tandsteen en zorgt het voor een frisse adem.
De hoeveelheid xylitol in Vet Aquadent is gering en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid van het dier.

De anti-tandplakvloeistof kan eenvoudig aan het drinkwater van de hond of kat worden toegevoegd. Elke keer wanneer het huisdier drinkt, wordt het gebit automatisch verzorgd. Bij iedere verversing van het drinkwater (het liefst dagelijks), kan opnieuw Vet Aquadent toegevoegd worden.

Dagelijkse dosis Vet Aquadent: 2,5ml per 250ml drinkwater. Ververs het drinkwater om de 24 uur, zelfs als er nog wat overblijft. In vers drinkwater verdunnen.


*Orozyme Bucco Fresh

Orozyme Bucco Fresh is een 100 % natuurlijk product dat gemaakt is van verschillende soorten algen. Het poeder dient dagelijks gedoseerd aan de voeding van de hond en / of kat toegevoegd te worden. Na enkele weken zult u merken dat uw dier minder uit de bek zal stinken. Verder voorkomt Orozyme Bucco Fresh ook de aanmaak van nieuw tandplaque & tandsteen.

Verkrijgbaar in 40 gram & 180 gram


*Orozyme enzymatische tandpasta

De Orozyme tandpasta bevat een enzymatisch complex dat tandplaquevorming en een slechte adem voorkomt. De zachte schuurmiddelen in de tandpasta, samen met de mechanische werking van de tong, speeksel en tandenborstel helpen tandplaquevorming te voorkomen. Groot voordeel is dat deze tandpasta hypoallergeen is en daarom ook bij allergische dieren te gebruiken is.


*Orozyme enzymatische kauwstrips

Het gebruik van Orozyme enzymatische kauwstrips bij de hond draagt bij tot de preventie van tandplaquevorming, het vermijden van tandsteen en het bestrijden van een slechte adem.
Het is aanbevolen iedere avond na de laatste maaltijd de tanden te poetsen met Orozyme tandpasta en dagelijks een enzymatische kauwstrip te geven aan uw hond.

Opletten bij gulzige honden. Onvoldoende kauwen op dergelijke strips kan leiden tot verslikken of braken. Geef de kauwstrips (S, M of L) aangepast aan het gewicht van uw hond en observeer het kauwgedrag. Bij gulzige dieren, best na de maaltijd geven.

Orozyme Small 224 g (honden < 10 kg)
Orozyme Medium 141 g (honden van 10-30 kg)
Orozyme Large 141 g (honden > 30 kg)


*Orozyme RF2 sticks

Orozyme Canine is zeer doeltreffend om tandplak te voorkomen en het tandvlees te versterken. De sticks zijn samengesteld op basis van collageen, dat op natuurlijke wijze het kauwen stimuleert. De hygiënische werking wordt tevens versterkt door lactoferrine afkomstig van paardencolostrum en door lysozyme. Orozyme RF2 sticks zijn 100 % plantaardig en bevatten het actieve RF2 ingrediënt. Dit voorkomt de vorming van tandpaque op de tanden. Door het bijten op de sticks ontstaat een schurende werking die de aanmaak van tandplaque en tandsteen voorkomt. Ook zorgen de sticks dat de adem niet gaat stinken.

De Orozyme sticks zijn eveneens verkrijgbaar in verpakkingen Small, Medium en Large.


*Orozyme Bucco Fresh Dental Croq

Orozyme Bucco Fresh Dental Croq smakelijk en caloriearme snoepjes voor honden en katten op basis van 97% biologische grondstoffen.
De snoepjes bevatten de alg Ascophyllum Nodosum die helpt de gebitshygiëne te bevorderen.

Het gebruik van de croqs is aangewezen in volgende gevallen: slechte adem, tandplak, tandsteen
Resultaten zijn reeds na 3 weken merkbaar.

Dankzij het lage caloriegehalte zijn de snoepjes ook geschikt voor dieren met overgewicht.

Hond en kat < 10kg: 4 tot 8 croqs per dag (0.83 kcal/croq)
Hond 10-25 kg: 2 tot 4 croqs per dag (3.3 kcal/croq)
Hond > 25 Kg: 4 tot 5 croqs per dag (3.3 kcal/croq)


CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie