- June 10th, 2019
- Category: Vakantie
Juni: met je huisdier op vakantie!
Met je huisdier mee op reis. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent!
Vakantie check-list
Met je huisdier op vakantie
Wil je jouw huisdier meenemen op vakantie, dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Een goede voorbereiding is essentieel om van je vakantie te kunnen genieten.
Je moet namelijk in orde zijn met de geldende wetgeving over het reizen met gezelschapsdieren, niet alleen in België maar in alle landen waar je doorheen reist. Er zijn verplichtingen die gelden voor alle landen, maar sommige landen hebben bijkomende wetten en regels die je moet respecteren vooraleer je huisdier ook daar welkom is.
Bij reizen naar het buitenland moeten honden, katten en fretten bijvoorbeeld zijn ingeënt tegen rabiës. Maak hiervoor ruim van tevoren een afspraak met uw dierenarts.
Ook moeten zij in het bezit zijn van een europees paspoort én in België geregistreerd zijn.
In sommige landen gelden bijkomende regels, bijvoorbeeld met betrekking tot ontwormen, of er kan een verbod gelden voor het binnenbrengen van bepaalde rassen.
Daarnaast moet je ook rekening houden met de reisduur, de reisomstandigheden, de vakantieaccommodatie en het klimaat waaraan uw huisdier wordt blootgesteld. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet tegen autoreizen of hoge temperaturen. Heeft uw dier last van wagenziekte, dan kunt u tabletten bij de dierenarts kopen die dat voorkomen. Zorg er ook voor dat u onderweg steeds voldoende rustpauzes inlast en water ter beschikking hebt.
Kortom: zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat!
Identificatie en registratie
Je bent in België als eigenaar verplicht je hond te laten identificeren. Tegenwoordig gebeurt dat met een chip die onderhuids door de dierenarts wordt ingebracht. Nadat de hond is geidentificeerd, krijg je een europees paspoort en wordt jouw hond geregistreerd bij dogID, een erkende databank.
Europees paspoort
Elk huisdier heeft naast een identificatie ook een Europees paspoort nodig om te mogen reizen. Dat is een blauwgekleurd paspoort dat doorgaans wordt opgemaakt bij het chippen en registreren. Honden die geboren zijn na 2014 mogen alleen reizen als het nummer van hun paspoort begint met BE03. Als zijn paspoortnummer begint met BE01, dan moet je een nieuw paspoort aanvragen bij je dierenarts. Paspoortnummers voor katten en fretten beginnen met BE02.
Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës)
Als je hond, kat of fret mee op reis gaat, ben je sinds begin 2015 wettelijk verplicht hem te laten vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Dat is zo voor vervoer vanuit België naar een andere EU-lidstaat, maar ook voor huisdieren die ons land worden binnengebracht.
De eerste vaccinatie moet gebeurd zijn minstens 3 weken vóór je op reis vertrekt en de vaccinatie blijft 3 jaar geldig. Een hervaccinatie binnen deze termijn is direct geldig. Gebeurt dat daarbuiten, dan moet je opnieuw rekening houden met de wachttijd van 3 weken.
Bij puppy’s en kittens kan de vaccinatie ten vroegste gebeuren vanaf de leeftijd van 12 weken. Rekening houdend met de wachttijd van 3 weken, kun je jonge dieren dus pas vanaf de leeftijd van 15 weken meenemen naar het buitenland, of ons land terug binnenbrengen.
In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, ben je ook verplicht je huisdier te laten ontwormen. Dat moet gebeuren tussen 24 uur en 48 uur voor je vertrek en door een dierenarts die het exacte tijdstip van de behandeling in het paspoort van je huisdier moet inschrijven en afstempelen.
Checklist: wat neem je mee voor je huisdier
• Europees paspoort van je huisdier met vermelding van chipnummer
• Geldige rabiësvaccinatie (in het paspoort)
• Telefoonnummer van je dierenarts en van een lokale dierenarts
• Riem, halsband en/of tuigje, eventueel een muilkorf (verplicht in sommige landen voor sommige honderassen)
• Evt hondenautogordel (verplicht in Duitsland)
• Eten en water voor onderweg (voeding die je dier gewend is)
• Eet- en drinkbakje, deken, knuffel, speeltjes, bench, mand,...
• Poepzakjes
• Bescherming tegen parasieten+tekentangetje
• EHBO-koffer met ontsmettingsmiddel, kompressen, thermometer, medicatie tegen diarree en misselijkheid, ontstekingsremmer, medicatie tegen
reisziekte, voorgeschreven medicatie
• Verzorgingsprodukten (borstel, shampoo, nagelschaartje)
• Zonnecrème (voor dunbehaarde of lichtgekleurde honden/katten)