- July 4th, 2024
- Category: Vakantie
Juli: opgelet met de warmte!
De vakantie is begonnen. Hopelijk krijgen we snel ook zomerse dagen. Opgelet echter met de warmte. Ook onze huisdieren hebben met deze warme vakantiedagen last van de hitte.
Opgelet met de warmte, denk aan onze huisdieren!
Ook onze huisdieren hebben met deze (hopelijk) warme vakantiedagen last van de hitte. Met enkele tips kan je je dier helpen om de warmte te trotseren. Belangrijk is vooral om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden.
Schaduw en ventilatie
Zorg dat je dier steeds verkoeling of schaduw kan opzoeken.
Verplaats vogel-, knaagdieren- en konijnenkooien naar een plaats waar het koel is. Leg eventueel een nat laken over het hok om het af te koelen. Zorg ervoor dat de dieren zelf in de schaduw kunnen zitten.
Vers drinkwater
Bij warm weer eten dieren minder en drinken ze veel meer. Zorg daarom steeds voor voldoende drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten.
Ververs het water minstens 2 keer per dag.
Om het water koel te houden, kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries steken. Het water mag echter ook niet te koud zijn. Ijskoud water is namelijk niet gezond.
Een badplaats
Een ondiepe schaal water of een zwembadje kan verkoeling bieden.
Zorg dat duiven, kippen en andere vogels zowel kunnen baden in een lage schaal water als een stofbad kunnen nemen.
Bescherming tegen verbranding
Ook dieren kunnen verbranden, vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. De gevoelige plaatsen zijn de rug, oren en neus.
Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of meer. Voor honden en katten bestaat speciale zonnebrandcrème die niet giftig is. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.
Ook de voetzolen zijn gevoelig. Warme asfalt en straatstenen veroorzaken brandwonden. Laat je hond dus nooit op hete asfalt of tegels lopen.
Transport
Laat je dier nooit alleen achter in een auto!
Zelfs bij relatief milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in de auto razendsnel op.
Vermijd transport in de hitte. Ga je toch de baan op, voorzie dan verkoeling en voldoende drinkwater.
Vermijd oververhitting
Oververhitting kan je herkennen als de dieren er vermoeid of levenloos uitzien. Vaak houden ze de bek of snavel open en hijgen ze.
Honden en katten met een korte snuit zijn extra gevoelig aan oververhitting!
Breng het dier direct in een koele omgeving en maak het nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Je kan ook de poten en buik afspoelen met lauw water.
Gebruik geen te koud water, want dan gaan de bloedvaten dicht zodat de overtollige warmte niet weg kan.
Voorzie koel drinkwater en laat het dier iedere paar minuten een klein beetje drinken.
Raadpleeg een dierenarts als het na enkele minuten niet beter gaat met het dier!
Maatregelen per diersoort
Honden
Honden zijn erg gevoelig voor hitte en hebben het dan ook snel te warm. Bovendien kunnen ze die warmte alleen maar kwijtraken door te hijgen. Neem hen op een warme dag dus zeker niet mee voor een lange wandeling, fietstocht of om te joggen in het park.
Honden met een korte snuit zijn trouwens extra gevoelig voor oververhitting!
Het beste is om honden tijdens warme dagen gewoon binnen te houden en de ramen en gordijnen te sluiten, zodat het zo koel mogelijk blijft.
Zorg er ook steeds voor dat ze toegang hebben tot fris water.
Gaan jullie toch naar buiten voor een wandeling? Dan doe je dat best ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat.
Vermijd wandelen op asfalt, zand of tegels overdag. Door de hitte kunnen de voetzolen verbranden. Veiliger is het om te wandelen in het gras of in de vroege morgen of late avond, wanneer de temperaturen gedaald zijn. Of de grond al dan niet te warm is kan je makkelijk zelf testen door je hand 3 seconden lang op de grond te houden. Voelt het te warm aan voor jou? Dan is het ook te warm voor je hond.
Smeer honden met een dunne vacht in met zonnecrème, want ze kunnen net als jij verbranden. Vooral de oortoppen bij rechtopstaande oren en de neusbrug zijn gevoelige plaatsten.
Geef een koelmatje of natte handdoek om op te liggen.
Vermijd een muilkorf. Dit belemmert het hijgen van de hond waardoor hij zichzelf niet kan verkoelen.
Altijd een topper: verras je hond met een plonsbadje. Met een paar hondenspeeltjes erin is waterpret verzekerd.
Laat hem zeker nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam kunnen niet voorkomen dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!
Katten
Langharige katten of katten met een dikke vacht hebben beslist last van de hitte. Even langs het trimsalon, of gewoon zelf de vacht van je kat borstelen om losse en overbodige haren te verwijderen, kan al meteen wat verkoeling bieden. Lijkt je kat zich plots vaker schoon te likken dan anders? Dat is normaal. Wassen werkt immers verkoelend, net zoals zweten bij de mens. Als je wil kan je hen zelfs een handje helpen: neem een koude, vochtige doek of maak je handen nat en wrijf daarmee over hun vacht. Een klein beetje vocht kunnen de meeste katten wel appreciëren, al helemaal als ze merken hoe verkoelend het werkt.
Gebruik zonnebrandcrème op een dunne en/of witte vacht.
Daarnaast heeft je kat ook voldoende water nodig. Omdat katten er niet van houden op één plek te drinken, en al helemaal niet in de buurt van hun eet- en/of kattebak, plaats je best verschillende schaaltjes met water verspreid door het huis. Om het water koel te houden, kan je er eventueel een ijsblokje aan toevoegen. Ben je zelf de hele dag op je werk? Dan kan je ’s avonds een flesje water vullen en dit een nachtje in de diepvries leggen. ’s Morgens wikkel je er een handdoek omheen en leg je het flesje in het mandje of op de favoriete plek van je kat, zo blijft het daar de hele dag lekker koel. Let wel op: vul het flesje niet tot de rand, water zet immers uit wanneer het bevriest.
Laat natvoer niet urenlang staan. Dit kan namelijk snel bederven bij hoge temperaturen.
Konijnen
Ook konijnen zijn geen zonnekloppers. Integendeel: ze zijn gewend om in een koud hol onder de grond te kruipen, en kunnen dus helemaal niet goed tegen de hitte. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk.
Je maakt zelf koelelementen voor je konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (gebruik geen glazen fles, deze kan namelijk barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in handdoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt.
Plaats een buitenhok in de schaduw en/of leg er een nat wit laken over.
Ook staat het hok beter niet op de grond, maar zet je het op een verhoogje, om de ventilatie te verbeteren.
Zorg ook dat er voldoende water is. Het ijzeren drinkteutje kan door de warmte namelijk gloeiend heet worden, waardoor ze er niet meer van willen drinken. Een andere optie zijn fruit of groenten die veel water vasthouden, zoals appels, watermeloen en selder.
Voorzie enkele koude stenen waar de dieren op kunnen gaan liggen om af te koelen.
Als het hok een plastieken bodem heeft, kan je er koelelementen onder plaatsen.
Laat restjes eten niet liggen zodat het niet kan bederven.
Knaagdieren
Ook knaagdieren als cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Help deze dieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kun je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon. (zie ook konijn)
Vogels
Zet de kooi op een frissere plaats. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heb je een vogelkooi hangen, dan kun je deze bij warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas wel op met tocht. Uiteraard moet de kooi ook buiten bereik staan van honden, katten en kleine kinderen.
Kippenhokken, volières,.. kan je afschermen met een parasol of wit (nat) laken.
Plaats nestkastjes en schaaltjes water voor wilde vogels.