Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • December 1st, 2021
  • Category: Winter

December staat voor winterpret!


De winter komt eraan en dat brengt koudere temperaturen en (hopelijk) ook sneeuwpret met zich mee. Een leuke tijd voor mens en dier, op voorwaarde dat we met een aantal dingen rekening houden.

Winter

De winter komt eraan en dat brengt koudere temperaturen en (hopelijk) ook sneeuwpret met zich mee. Een leuke tijd voor mens en dier, op voorwaarde dat we met een aantal dingen rekening houden.

Koude

De vacht van katten en honden isoleert hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een langere tijd. Puppy’s zijn nog te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Ook rassen met een korte vacht en/of kale buik, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de kou. Denk o.a. aan de Spaanse Galgo.

Ook onze huisdieren lopen dus risico op hypothermie, of onderkoeling. Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. Geef je hond of kat de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken. Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten en voorzie zeker een droge en liefst warme schuilplaats.

Een jasje voor je kat is een slecht idee: ze verdragen ze over het algemeen erg slecht en brengen zichzelf in gevaar door zich uit het ding te willen wurmen. Voor (kleine) honden kan het wel, voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten. Als deze kleren nat worden, hebben ze hetzelfde probleem als de vacht: ze houden de kou niet tegen.

Pootjes

Gelukkig genieten honden ook graag van een winterwandeling maar net daarom is het zeker aangeraden om de pootjes van je trouwe viervoeter goed te verzorgen. De boosdoener is namelijk niet enkel de koude, ook je hond tegen strooizout beschermen is een absolute must.

Honden lopen op hun “blote voeten” over de sneeuw en zijn daardoor erg kwetsbaar voor verwondingen. Een bevroren ondergrond kan leiden tot pijnlijke vrieswonden en ijs kan in de poten snijden. Zelfs de zachte sneeuw kent geen genade voor je hond. Vooral bij langharige honden kan sneeuw zich tussen de voetkussentjes en tenen ophopen tot kleine “ijsbolletjes”.
Voor je naar buiten gaat, is de poten insmeren met Biobalm of Winterpad geen overbodige luxe. Deze verzorgende voetzoolcrème beschermt de kussentjes van de poten en maakt ze weer soepel en veerkrachtig zodat barstjes kunnen voorkomen worden.
Een andere mogelijkheid is de aanschaf van hondeschoentjes voor jouw viervoeter. Deze beschermen de poten tegen sneeuw en strooizout. Is je hond niet gewend om schoenen te dragen, oefen dan eerst thuis met babysokjes.

Na een wandeling is het belangrijk om de voetjes steeds te reinigen. Dit kan door de pootjes te spoelen met lauw water of je kan hiervoor de CLX Wipes gebruiken. Ze reinigen op milde wijze de poten. Op die manier worden ook restjes strooizout verwijderd. Vergeet deze stap niet, want anders kan jouw hond zelf zijn poten schoon gaan likken. Restjes strooizout kunnen zo in zijn maag terecht komen, wat maagdarmklachten kan veroorzaken.

Kijk onder de auto

Bij koude temperaturen kruipen katten wel eens onder een auto of onder de motorkap als beschutting tegen koude, regen- of sneeuwbuien.
Check voor je vertrekt of er geen kat aan het schuilen is onder de auto en klop zeker ook eens op de motorkap om hen te waarschuwen.

Opgelet met antivries

Antivries is niet bestemd voor huisdieren, en toch vinden velen het dikke, zoete goedje onweerstaanbaar. Hou het ver uit het bereik van kat en hond en berg het steeds goed weg: antivries is giftig en kan dodelijk zijn als er niet onmiddellijk na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst: een kat die door een druppeltje loopt en de pootjes aflikt, heeft soms al voldoende binnen om vergiftigd te raken.

Reflectoren

In de wintermaanden is het vaak al zeer vroeg donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende of zelfs lichtgevende halsband of een knipperlichtje zodat je hond goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor jou!

Feestelijke gevaren

Chocolade, maretak, hulstbessen, kerstroos en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.
Pas dus extra goed op en zorg dat alles ver uit hun bereik staat.

Vuurwerk

Ook al is er dit jaar een algemeen vuurwerkverbod, toch zal waarschijnlijk helaas niet iedereen zich daar aan houden.
Vuurwerk tijdens de jaarwisseling zorgt bij dieren vaak voor paniek en stress omdat ze de lichtflitsen en het lawaai niet goed kunnen inschatten.

Maak voordat het vuurwerk begint een lange wandeling met je hond. Sluit alle deuren en ramen goed af zodat je huisdier zeker niet kan weglopen wanneer het in paniek is. Doe de gordijnen of rolluiken dicht, zodat je huisdieren de flitsen van het vuurwerk niet kunnen zien. Laat je lieveling niet alleen binnen. Je aanwezigheid en rustgevende uitstraling zijn belangrijk om je dier gerust te stellen. Zet de radio of de TV op een aangenaam volume om geluiden van buiten te maskeren.
Laat katten zich verstoppen waar ze willen. Probeer ze niet te lokken.

Voor angstige huisdieren bestaan er ook kalmerende hulpmiddelen die stress reducerend werken. Er is een zeer uitgebreid gamma op de markt waardoor er voor iedere hond en kat zeker een passend product bestaat, ook voor pups en kittens.

Vraag uw dierenarts om meer uitleg!


CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie