Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • April 16th, 2024
  • Category: Konijn

April is konijnenmaand.


Vergeet niet om jouw konijn tijdig te vaccineren!

Konijnenmaand

April is konijnenmaand!

Konijn inenten: Waarom is het belangrijk om dit te doen?

Er bestaan twee belangrijke virale aandoeningen die dodelijk zijn voor konijnen en waartegen je hen kan beschermen door middel van vaccinatie.
Het gaat over Myxomatose en Viraal Hemorragisch Syndroom of Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD). Om deze ziekten te vermijden is het zeer belangrijk om een konijn in te enten!

Myxomatose

Myxomatose of konijnenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt via stekende insecten (muggen, vlooien, vachtmijten) en via direct contact tussen een besmet en een gezond konijn. Er bestaat geen natuurlijke bescherming tegen dit virus. Eens besmet krijgt het konijn zwellingen rond de oogleden, oorbasis en geslachtsdelen.
De ogen vertonen etterige oogvloei en zijn vaak volledig dichtgezwollen. Daarnaast kan het konijn een longontsteking en knobbels op de huid krijgen.
Je kan de ziekte enkel voorkomen door vaccinatie.
Voor een besmet konijn is er geen specifieke behandeling. Bijkomende bacteriële infecties zorgen vaak voor sterfte.

Viraal Hemorrhagisch Syndroom - RHD

Van het RHD-virus bestaan 2 varianten.
• Tegen de eerste variant wordt er in België al zeer lang gevaccineerd.
• De tweede variant is aan een opmars bezig sinds 2010. Toen werd het voor de eerste maal in Frankrijk vastgesteld en sindsdien heeft het zeer veel slachtoffers gemaakt in verschillende Europese landen, waaronder België.

Net zoals myxomatose wordt ook RHD veroorzaakt door een virus. Konijnen kunnen zich op verschillende manieren besmetten:
-direct contact met besmette soortgenoten.
-indirect contact (geven van ongewassen groenten, vers geplukt gras, via de handen, via kleding, ...).
-via stekende insecten zoals muggen. Ook konijntjes die binnen zitten kunnen besmet worden door muggen die het virus dragen.

Eens een konijn besmet is gaat het zeer snel. Meestal zijn er geen symptomen die aantonen dat je konijn ziek is. Vaak is er een plotse sterfte zonder tekenen van ziekte. Symptomen die mogelijk zijn, zijn neusbloeding en stuipen.
Een natuurlijke bescherming komt niet voor, met uitzondering van zeer jonge dieren. Heel typisch is dat dieren onder de 6 weken leeftijd niet besmet worden.

Sinds 2010 is er een nieuwere variant van RHD, namelijk RHD-2 in opmars. Deze variant heeft een trager ziekteverloop waardoor symptomen meer kunnen opvallen (ademhalingsproblemen, bloedingen, zenuwsymptomen en ten slotte sterfte). Sterfte treedt meestal pas op na 3 tot 5 dagen waardoor het virus er beter in slaagt om zich te verspreiden in de populatie in vergelijking met RHD-1.

Advies

-jaarlijks (dus 1x/jaar) laten vaccineren tegen Myxomatose, RHD-1 én RHD-2.

Het nieuwe vaccin Nobivac Myxo-RHD Plus biedt met 1 enkele injectie bescherming gedurende 1 jaar tegen alle 3 de virussen.
Opgelet: indien jouw konijntje in het verleden wel al werd gevaccineerd tegen Myxomatose (en RHD-1), maar nog niet tegen RHD-2, dan zal eerst een aparte vaccinatie moeten gebeuren voor RHD-2, vooraleer het combinatie-vaccin Nobivac Myxo-RHD Plus kan opgestart worden.

Vraag bij twijfel zeker jouw dierenarts om meer info!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie