Blog

Lees onze laatste nieuwtjes

055 30 41 36

  • by:
  • December 17th, 2019
  • Category: Mayo

Patiënt van de maand december: Mayo


Mayo is een prachtige witte eend die 3 jaar geleden door haar huidige baasjes gered werd uit de sloot.

Patiënt van de maand december

Mayo

Mayo is een prachtige witte eend die 3 jaar geleden door haar huidige baasjes gered werd uit de sloot.
Ze was erg mager en verzwakt, waarop de eigenaars beslisten haar in huis te nemen. Door veel liefde en toewijding slaagden ze erin haar terug op krachten te brengen.
Ze kon niet langer binnen blijven leven, dus mocht ze buiten in de tuin samenwonen met de kippen en het konijn.
Daar voelt ze zich prima en geniet ze volop van haar plekje. Ook al zijn haar vleugels niet geknipt, Mayo vliegt nooit weg.

Wonde nek

Een tijdje geleden merkte de eigenaar op dat ze er een beetje vreemd uitzag. Het leek alsof een stuk van haar veren ter hoogte van haar kop weg waren. De eigenaar maakte zich toch wat zorgen, maar kon Mayo niet zonder hulp vangen om eens grondig te kunnen kijken. Ze belde naar de praktijk om onze hulp in te schakelen. Samen lukte het om Mayo te vangen, onder luid enthousiasme van de 2 honden die vanaf de zijlijn mee stonden te supporteren.

Het werd snel duidelijk dat Mayo inderdaad een grote vuile wonde had thv de kop. Het leek alsof een groot stuk huid met veren was afgerukt. De oorzaak hebben we niet kunnen achterhalen, maar het was duidelijk dat Mayo zo niet kon blijven rondlopen. De wonde begon lelijk te infecteren en zou haar erg ziek kunnen maken.

De gemotiveerde baasjes wilden alles proberen om haar beter te krijgen, dus werd Mayo meegenomen naar de praktijk.
Via een masker met verdovend gas brachten we haar in slaap om de wonde zo goed mogelijk op te frissen. Grote stukken dode huid werden verwijderd en daarna werd alles grondig gespoeld en ontsmet.
Daarna werd beslist om op die rauwe rode wonde een speciale wondbedekking te gebruiken die ervoor zorgt dat alle dode en kapotte huid verder loskomt en de huid eronder zich kan vernieuwen.
Het was voor ons ook een beetje bang afwachten, want hoewel dit bij honden en katten zeer goed werkt, was het de eerste keer dat we dit bij een eend probeerden.
Mayo kreeg daarna nog een mooi verband rond de hals en moest na 1 week terugkomen.

Mayo wordt via een maskertje onder narcose gebracht
Opfrissen wonde
De wonde wordt zoveel mogelijk opgefrist en dode huid verwijderd
Mayo verband
Daarna krijgt ze een speciaal verbandje rond haar nek en is ze weer helemaal happy


In de tussentijd werd ze door de baasjes opnieuw binnen genomen in huis en volop in de watten gelegd. Elke dag kreeg ze ook haar antibioticum siroopje, dat ze zonder problemen innam.

Na 1 week mocht het verband eraf en waren wij zelf erg blij met het resultaat. Alle kapotte huid was weg en er begon zich al een mooie nieuwe huid te vormen.

Wonde na 1 week
Nieuw verband

Mayo liet zich erg goed verzorgen, deze keer was geen verdoving nodig. Een nieuw verband werd aangelegd, deze keer met kippetjes erop. Zo voelt ze zich toch wat thuis ;-)

Wonde Mayo week 2

Bij de tweede verbandwissel na nog een weekje waren we alweer verbaasd. De wonde is reeds gehalveerd in grootte en er beginnen zelfs al nieuwe veertjes op de nieuwe huid tevoorschijn te komen.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat het weer helemaal in orde komt met Mayo en dat ze snel terug bij haar huisgenootjes in de tuin zal mogen vertoeven!Update Mayo

Een weekje na het verschijnen van de blog kwam Mayo nog eens op controle. Tot ons grote plezier stelde we vast de de wonde alweer verder verkleind was en dat op de nieuwe huid al een heleboel kleine veertjes verschenen waren.
Aangezien de wonde nu mooi fris is en geen dode huid meer aanwezig, werd er ook beslist om niet meer met de speciale wonddressing te werken maar over te gaan tot een 'gewone' bandage. Mayo liet het alvast niet aan haar hart komen en bleef er even vrolijk onder. Speciaal voor de kerstdagen kreeg ze deze keer een mooi rood kleurtje aangemeten!

Wonde Mayo week 3
       Er verschijnen al een heleboel nieuwe veertjes
Mayo rood verbandje
       Speciaal voor de feestdagen wordt Mayo in het rood gestoken

Mayo blijft trouw iedere week op controle komen voor haar verbandwissel en week na week zien we de wonde verkleinen.
Na 4 weken is de wonde bijna helemaal dicht.
De volgende controle zal na nieuwjaar zijn en hopelijk kan het verbandje dan achterwege gelaten worden.
Tot in 2020 Mayo!

Wonde Mayo week 4
Wonde Mayo na 4 weken


Mayo in het jaar 2020

Op 2 januari zagen we Mayo weer terug.
De wonde was verder verkleind en nu volledig bedekt met een mooi roze velletje.
Een nieuw verbandje was dus niet meer nodig en er werd beslist dat Mayo terug naar buiten mocht om zich weer bij haar vriendjes in de tuin te gaan vermaken.
Veel plezier Mayo!

Wonde Mayo week 5
       De wonde is nu volledig dicht, Mayo mag terug naar buiten!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend
  • 0473 54 50 00

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie